Important virolog german atenționează: deschiderea prea de timpuriu a școlilor poate contribui la declanșarea unui al treilea val al epidemiei de coronavirus.

În România, școlile s-au redeschis luni
0
527

“Virologul Christian Drosten nu e de acord cu redeschiderea școlilor în actuala evoluție a epidemiei de coronavirus”

 

 

Potrivit Rheinische Post, Drosten a explicat într-o prelegere că unitățile de învățământ sunt medii în care SARS-CoV-2 se poate transmite rapid și ușor, iar redeschiderea lor se poate vedea în cifrele pandemiei.

În situația în care orele trebuie totuși reluate cu prezența fizică, el propune ca dacă într-o clasă un singur copil e depistat pozitiv, atunci întreaga clasă să intre în carantină vreme de cinci zile, iar apoi să fie testați gratuit toți copiii.


Cei care vor avea rezultate pozitive, trebuie să rămână acasă în continuare, iar restul să revină la școală.

 Virologul a mai spus că reducerea numărului de infectări din ultima vreme este doar o iluzie căci, în fapt, virusul se răspândește pe nesimțite, dar la fel de puternic.

O relaxare timpurie, a punctat el, va declanșa un al treilea val epidemic după Paște.În Germania, unitățile de învățământ sunt închise la acest moment.

Cancelarul Angela Merkel a declarat ca redeschiderea şcolilor şi a grădiniţelor este o prioritate absolută, dar a cerut răbdare și a precizat că deocamdată nu poate oferi un calendar oficial.

 

În România, școlile s-au redeschis luni

În România, peste 2,4 milioane de copii au revenit la clase luni, adică 80% din numărul total al elevilor.În prima zi de redeschidere a școlilor, premierul Florin Cîțu a lansat un apel la responsabilitate din partea tuturor, astfel încât unitățile de învățământ să nu se transforme în focare de COVID-19:

„Depinde de noi toți să avem un an școlar fără probleme. Fac apel către părinți: când vedem simptome la copii ca de gripă, e recomandat să rămână acasă. Vom depune toate eforturile și vom monitoriza școlilor, dar fără implicarea părinților acest lucru nu se poate face. Fac apel către profesori să se vaccineze. E important pentru sănătatea lor, a copiilor și a tuturor. E important să avem un an școlar fără probleme”.Miercuri, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că de când s-au redeschis majoritatea școlilor nu s-au înregistrat nici măcar cazuri de elevi care să prezinte simptome: „Suntem în legătură permanentă cu inspectoratele școlare județene, deci cu toate școlile. Până acum nu au apărut nici măcar cazuri în care elevii să fi avut simptome, darămite cazuri care să genereze supendarea activității la clasă. Evaluările vor fi făcute săptămânal, raportările de vineri vor fi luate ca referință pentru rata de infectare pentru a ști cum se derulează lucrurile în continuare”.

 

sursa: b1.ro

Leave a reply