miercuri, ianuarie 19

Implantul bioceramic determină o creștere craniană

1
324

Un implant bioceramic s-a dovedit a stimula regenerarea osului natural al craniului, astfel încât chiar și defecte craniene mari pot fi reparate într-un mod care nu a fost posibil până acum.

Reconstituirea leziunilor majore ale oaselor și ale țesuturilor moi la nivelul craniului după un accident sau tratamentul unei tumori cerebrale, cheag de sânge sau hemoragie este o provocare dificilă. La nivel mondial, practica clinică de rutină constă în transplantul de os sau utilizarea implanturilor din plastic sau metal.

Transplantul de os din alte părți ale corpului implică riscuri în ambele locuri – unde țesutul este îndepărtat și unde este plasat. Integrarea implanturilor din plastic sau metal, de exemplu, este inferioară celei osoase și, prin urmare, utilizarea acestora crește riscul de infecție.


„Se crede că factorii de creștere și celulele stem contribuie la vindecare, dar încă nu s-a demonstrat că prezintă avantaje evidente după administrarea unor defecte mari ale craniului uman”, spune Peter Thomsen, profesor de biomateriale la Universitatea din Göteborg, care este responsabilul acestui studiu.

Văzând cum crește osul craniului

Sub îndrumarea lui Thomsen, cercetătorii au folosit un nou material bioceramic tipărit 3D, atașat la un cadru din titan în forma părţii lipsă a osului craniului. Pentru prima dată, au arătat că defectele craniene mari se pot vindeca prin formarea de oase noi, fără a fi adăugați factori de creștere sau celule stem.

În cadrul experimentelor, s-a demonstrat că implantul bioceramic se transformă în os, cu o compoziție care nu se distinge de osul natural. Experimentele cu implanturi numai cu titan au dus, de asemenea, la formarea osoasă, dar numai adiacentă osului gazdă.

Peter Thomsen, profesor de biomateriale la Universitatea din Göteborg, care este responsabil pentru studiu.

Putem vedea osul craniului crescând, nu doar pe părțile rămase ale craniului, ci și în centrul defectului în sine“, spune Thomsen.

„Toate celulele pe care le știm sunt implicate în formarea și remodelarea oaselor sunt recrutate sau sunt la locul lor în partea centrală a defectului și în țesutul moale unde a fost introdus bioceramicul. Ceea ce se întâmplă este că principalul constituent al bioceramicului, monetitul, se transformă într-un alt material din corp: apatitul“, adaugă el.

Defalcarea treptată

Experimentele au fost efectuate pe oi, iar rezultatele au confirmat la un individ, în care bioceramicul, la 21 de luni de la intervenție, devenise un țesut cu structură și compoziție asemănătoare osului natural. Acest proces se numește osteoinducție.

În spatele studiului se află cercetători la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg, și la Karolinska Institutet și Universitatea Uppsala. Primii autori sunt Omar Omar, profesor asociat la Göteborg, și profesor asociat Thomas Engstrand, Uppsala.

Håkan Engqvist, profesor de știința materialelor aplicate, Universitatea Uppsala, subliniază că bioceramica inovatoare se descompune relativ lent.

Combinația compoziției ceramicii cu defalcarea lentă a acesteia s-a dovedit a fi extrem de bună pentru formarea osoasă în defecte craniene mari.”

Peter Thomsen subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare, atât pentru investigarea proceselor moleculare, cât și sub formă de studii clinice controlate.

„Credem că acest principiu va concura cu principiile de tratament existente ale transplantului de os și cu implanturile de plastic și metal”, conchide el.

VEZI ŞI:

Top 3 cauze ale morții în SUA în anul 2020

Roboții cu ultraviolete, noua armă europeană împotriva coronavirusului

Echipa care lucrează la vaccinul anti-COVID ”100% sigur”

1 comment

Leave a reply