sâmbătă, ianuarie 29

Împărțeala funcțiilor, în echipa Câțu: se anunță schimbări la vârful a 3 ministere

1
343

Liberalii care fac parte din echipa de susținători ai lui Florin Cîțu și-au negociat deja, pozițiile de top din partid. Astfel, potrivit surselor, echipa Cîţu ar urma să aibă 4 prim-vicepreședinți în funcţie de zonele geografice.

Cele 4 poziții vor fi ocupate de șeful PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, ministrul Energiei Virgil Popescu, ministrul de Interne Lucian Bode și preşedintele CJ Suceava şi al organizaţiei judeţene a PNL, Gheorghe Flutur.


Favorit pentru funcția de secretar general este Dan Vîlceanu, cunoscut ca fiind unul dintre oamenii apropiați premierului Florin Cîțu.

Schimbări ar urma să se facă și în Guvern, astfel că vor fi puse la bătaie și pozițiile de ministru al Agriculturii, al Finanțelor și al Culturii. Ministerul Agriculturii ar  urma să îi revină Clujului, potrivit surselor, acolo unde se vehiculează numele lui Robert Sighiartău, însă nu este exclus să apară pentru acest portofoliu și numele unui profesor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj.

Pentru postul de ministru al Finanțelor favorit rămâne în continuare Dan Vîlceanu. Însă, Florin Cîțu  mai ia în calcul amânarea luării unei decizii până după Congresul din 25 septembrie, dat fiind faptul că președintele Klaus Iohannis ar fi refuzat o eventuală numire a Dan Vîlceanu în fruntea Ministerului Finanțelor.

Motivul invocat de șeful statului, potrivit surselor, a fost acela că mutarea ar provoca noi tensiuni în partid și ar da naștere acuzațiilor că premierul își numește doar apropiații în funcție, fără să țină cont de voința filialelor.

O altă informație vehiculată în interiorul PNL este aceea că, USRPLUS să preia Ministerul de Finanțe, prin Anca Dragu, actuala șefă a Senatului, iar în locul acesteia să fie instalată Alina Gorghiu (PNL). Însă, schimbarea ar putea avea loc doar dacă, Stelian Ion va fi remaniat, iar portofoliul de la Justiție le va reveni liberalilor. Favorită pentru postul de ministru al Justiției rămâne tot,  Alina Gorghiu.

Anca Dragu a mai fost ministru de Finanțe în 2015-2017, în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș. Alina Gorghiu, la rândul ei a fost susținută de PNL, în 2020, pentru funcția de șef al Senatului.

 Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, ar urma să fie schimbat din funcție  și el, la remanierea care se anunță în octombrie. În locul acestuia se vehiculează numele Ralucăi Turcan, actual ministru al Muncii. Iar, în locul acesteia să fie instalat Robert Sighiartău.

Marele perdant al împărțirii funcțiilor din echipa premierului Cîțu ar urma ca să fie, tocmai,  Rareș Bogdan. Eurodeputatul PNL și actualul prim-vicepreședinte al partidului nu prinde un loc la vârful PNL, în urma ultimei împărțiri a funcțiilor.

1 comment

Leave a reply