Imaginile NASA arată cum se usucă lacul „Planeta Maimuțelor”

0
379

Lacul Powell, al doilea cel mai mare rezervor din Statele Unite, suferă cea mai extremă secetă din secole. Construcția sa a început în 1956, când președintele Dwight D. Eisenhower a apăsat un buton din Biroul Oval al Casei Albe pentru a începe demolările. S-a deschis în 1963 și a durat 16 ani să se umple cu apele râului Colorado.

Acum, însă, după trei ani de secetă extremă și peste două decenii de precipitații scăzute, apele sale sunt la cel mai scăzut nivel de când a fost construită. Lipsa apei se vede la sol, dar imaginile din satelit pe care tocmai le-a lansat NASA arată proporția secetei.

Imaginile din satelit arată panorama părții principale a enormului Lac Powell și fotografii parțiale ale zonei Bullfrog și Castle Butte, în amonte de râul Colorado, precum și bazinul râului San Juan, un afluent care vine din est și care face parte din rezervor. Apa și peisajul distinctiv al lacului Powell și al râului Colorado sunt o atracție turistică, dar seceta afectează și utilizarea lacului pentru recreere, informează elpais.

Datorită orografiei sale speciale, o parte din pelicula Planeta Maimuțelor a fost filmată pe Lacul Powell. Rezervorul este locația în care sosește nava spațială cu astronauții care au călătorit înapoi în timp și cred că se află pe o altă planetă. O bună parte din secvențele exterioare ale filmului au fost filmate în zonă.

Lacul Powell se întinde pe granița dintre sud-estul Utah și nord-estul Arizona. Cea mai mare parte a zonei prezentate în imagini este în Utah.

Fotografiile color lansate săptămâna aceasta de NASA au fost realizate de sateliții Landsat și arată părți din Lacul Powell în lunile august 2017 și 2022.

Lipsa unui acord între statele din bazinul râului Colorado pentru a conveni asupra reducerilor, Oficiul Federal de Recuperare a anunțat săptămâna trecută restricții privind volumul de apă destinat Arizona, Nevada și Mexic, în bazinul inferior al râului. Reducerile anunțate, care intră în vigoare în 2023, înseamnă că Arizona va primi cu 21% mai puțină apă de la Lacul Mead, cu aproximativ 730 de milioane de metri cubi mai puțin; Nevada va avea o reducere de 8%, 31 de milioane de metri cubi, iar Mexicul va primi cu 128 de milioane de metri cubi mai puțin, o reducere de 7%.

Seceta nu este lipsită de surprize. În Lake Mead, la periferia Las Vegasului, scăderea nivelului apei până la nivelul minim istoric a scos la iveală rămășițe umane care sunt atribuite crimelor mafiote. Acum, în Texas, ceea ce au apărut sunt urme de dinozaur de acum 113 milioane de ani în stare perfectă când albia râului Paluxy din interiorul Parcului de stat Dinosaur Valley a secat.

„Din cauza condițiilor excesive de secetă de vară, râul a secat complet în majoritatea locurilor, ceea ce a permis să fie descoperite mai multe urme în parc. În condițiile normale ale râului, aceste urme sunt sub apă și adesea umplute cu sedimente, care le face îngropate și nu la fel de vizibile”, a spus o purtătoare de cuvânt a Departamentului Parcuri din Texas.

Potrivit purtătorului de cuvânt, potecile descoperite recent corespund amprentelor lui acrocanthasaurus, un dinozaur biped înalt de aproximativ cinci metri și cântărind aproximativ șapte tone. Sunt piste adânci și în stare foarte bună, dar au început să fie din nou acoperite de apă.

Leave a reply