Îi va cere Iohannis lui Orban să demisioneze? Preşedintele forţează alegerile anticipate, dar ele rămân imposibile, ca întotdeauna

0
533

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut în această seară o conferinţă de presă urmare a situaţiei internaţionale provocate de conflictul dintre SUA şi Iran.  Şeful statului a spus că România ia în serios ameninţările fundamentaliştilor care spun că vor ataca ţările ce găzduiesc baze militare americane.

„Eu nu consider că România e vizată de aceste amenințări, însă lucrurile trebuie luate foarte în serios și majoritatea actorilor internaționali au luat lucrurile foarte în serios. Se vede o calmare a situației, dar trebuie să intervină toate diplomațiile”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că poziţia României este clară: detensionarea conflictului şi revenirea la diplomaţie în locul armelor.

„Până în prezent, interesele României nu au fost direct afectate. Vă asigur să România se coordonează permanent în NATO și UE și cu partenerii săi strategici, în primul rând cu SUA. România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzate de atacul împotriva ambasadei SUA la Bagdad. Doresc să salut ultima declarație a președintelui SUA. România susține unității, independenței, suveranității teritoriului irakian. Se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune și în combaterea terorismului. Calmul și reluarea dialogului pentru detensionarea situației, alături de respectarea angajamentelor asumate sunt condiții pentru soluționarea pe termen lung”, a mai declarat şeful statului.

„Chiar mâine voi avea o discuție cu Ludovic Orban”

Klaus Iohannis, presedintele RomanieiÎntrebat de jurnalişti ce părere are despre recentele mişcări pe scena politică internă, Klaus Iohannis a anunţat că se va implica personal pentru a opri dezastrul pe care PSD continuă să-l facă şi din Opoziţie.

„Eu cred că alegerile anticipate sunt posibile și mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate. Nu am discutat depunerea mandatului premierului. Pentru a ajunge la anticipate e nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă. Aceste chestiuni le voi discuta și cu premierul și cu alții. Chiar mâine voi avea o discuție cu Ludovic Orban și vom aborda aceste chestiuni. Dl Orban, din câte știu eu, își dorește anticipate, așa cum le doresc și eu”, a spus preşedintele.

Declaraţia de mai sus  e fără echivoc: va discuta cu Ludovic Orban în ce situaţie Guvernul pe care acest îl conduce va ajunge „să fie demis sau să se retragă”. Ca Executivul „să fie demis”, e nevoie de moţiune de cenzură, pe care PSD o promite deja, prin vocea liderului interimar Marcel Ciolacu.

Guvernul Ludovic Orban, demisie sau demitere?

Dar ca Guvernul „să se retragă”, asta e doar la mâna unei singure persoane: Ludovic Orban. Îi va cere Klaus Iohannis lui Ludovic Orban să facă acest pas?

Au exista supoziţii că între cei doi există o diferenţă clară de atitudine pe acest subiect: că Iohannis ar vrea ca Orban să-şi dea demisia, dar că Orban n-ar vrea. Din acest motiv, între cei doi ar fi apărut o ruptură.

Dar Ludovic Orban a respins categoric aşa ceva. Într-o intervenţie televizată el a calificat drept „prostii” zvonurile că ar avea o relaţie tot mai tensionată cu preşedintele, din cauza alegerilor anticipate. Întrebat azi dacă îl va numi pe Ludovic Orban a doua oară, în cazul în care va demisiona sau va fi demis pentru uşurarea alegerilor anticipate, Klaus Iohannis a refuzat să dea un răspuns jurnaliştilor.

Anticipatele, vorbă multă pentru nimic

Tema anticipatelor este una forţată, chiar dacă toată lumea susţine că le vrea. De ce? Pentru că ele sunt practic imposibile în condiţiile constituţionale din România de azi. E nevoie ca un guvern să cadă de două ori în Parlament. Presupunând că Orban va demisiona de bunăvoie, cine garantează că al doilea premier propus de preşedinte va fi şi el respins de Parlament?

Mai degrabă sunt 99% şanse ca Parlamentul să-l voteze cu două mâini pe cel de-al doilea propus, dintr-un motiv simplu: parlamentarii nu vor să plece acasă mai devreme cu 6-8 luni. Pierd salarii, sume forfetare, maşini, secretare, influenţă la numiri în funcţii şi chiar pensii speciale. Câţi sunt dispuşi să renunţe la toate acestea pentru „binele ţării”? Foarte puţini. De aceea, ar putea vota şi-o mătură pe post de al doilea prim-ministru propus, numai să stea până la finalul mandatului.

Şi-atunci, de ce se agaţă preşedintele de acest subiect şi susţine că se va implica personal în negocieri pentru alegeri anticipate? Pentru că dacă n-ar face-o ar putea fi acuzat că nu face nimic să scurteze coşmarul care încă dăinuie peste România din 2016, când PSD a câştigat categoric alegerile legislative.

Şi nu vrea, mai ales că nu e vina lui că românii au votat masiv atunci cu PSD şi ALDE. Dar nici nu poate scoate PSD şi ALDE din Parlament mai devreme de noiembrie 2020, când vor avea loc cele mai importante alegeri pentru viitorul României.

Leave a reply