Ignorând sancțiunile, Ungaria va cumpăra gaz în ruble de la ruși. Viktor Orban: „Ungaria va plăti transporturile în ruble dacă Rusia o va cere”

0
1021

Ungaria a declarat miercuri că este pregătită să plătească ruble pentru gazul rusesc, rupând rândurile cu Uniunea Europeană, care a căutat un front comun pentru a se opune cererii Moscovei de plată în valută.

Ungaria va plăti transporturile în ruble dacă Rusia o va cere, a declarat miercuri prim-ministrul Viktor Orban, într-o conferință de presă, ca răspuns la o întrebare  pusă de trustul de presă Reuters

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Europa că riscă să fie suprimată aprovizionarea cu gaz dacă nu se plătește în ruble, căutând, astfel,  ripostă pentru sancțiunile occidentale pentru invazia Moscovei în Ucraina.

Cu câteva săptămâni înainte ca facturile să fie scadente, Comisia Europeană a spus că cei cu contracte care necesită plata în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat anterior că autoritățile UE nu au „niciun rol” de jucat în acordul de furnizare de gaze din Rusia, care se bazează pe un contract bilateral între unitățile MVM, deținută de stat maghiară, și ale Gazprom.

Ungaria a fost unul dintre puținele state membre ale UE care au respins sancțiunile energetice împotriva Moscovei ca răspuns la invazie, pe care Rusia o numește „operație militară specială”. Prim-ministrul Viktor Orban, al cărui guvern are relații de afaceri strânse cu Moscova de peste un deceniu, a ajuns la putere pentru al patrulea mandat consecutiv în alegerile de duminică, in special printr-un angajament de a menține securitatea aprovizionării cu gaze pentru gospodăriile maghiare.

Leave a reply