duminică, iulie 21

Ibuprofenul – efecte la bolnavii COVID 19. Studiu oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

0
1751

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat luni un studiu în care, după analizarea dovezilor actuale, concluzionează că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv ibuprofenul, nu oferă beneficii sau riscuri pentru pacienți infectați cu coronavirusul Covid-19.

„În prezent, nu există dovezi că utilizarea cauzează evenimente adverse grave, utilizarea acută a îngrijirii medicale, supraviețuirea pe termen lung sau calitatea vieții la pacienții cu Covid-19”, se arată în documentul citat de ziarul El Mundo.

La această concluzie s-a ajuns după analizarea a 73 de studii (28 efectuate la adulți, 46 la copii și unul din ambele grupuri) în care au fost studiate infecții respiratorii virale acute sau afecțiuni cauzate în mod frecvent de virusurile respiratorii, dar niciunul nu a abordat în mod special noul coronavirus, SARS sau MERS.

Revizuirea a arătat că există o certitudine „foarte scăzută” cu privire la mortalitatea în rândul adulților și copiilor și că efectele pe care aceste medicamente le pot avea asupra riscului de accident vascular cerebral ischemic și hemoragic și infarct miocardic nu sunt „foarte clare” la adulți cu infecții respiratorii acute.

Prea puţine diferenţe între ibuprofen şi paracetamol la copii

În mod similar, așa cum a raportat OMS, există „puțină diferență” între ibuprofen și paracetamol în rândul copiilor cu febră în ceea ce privește efectele asupra morții din toate cauzele, spitalizarea din orice cauză, insuficienţa renală acută și sângerare gastrointestinală acută.

Mai mult, majoritatea studiilor raportează că nu s-au produs evenimente adverse grave sau că au fost observate doar reacții adverse ușoare sau moderate, și nu a fost detectată nicio dovadă științifică cu privire la efectele utilizării medicamentelor cu ibuprofen asupra utilizării îngrijirii medicale acute, în măsuri explicite de calitate a vieții sau de supraviețuire pe termen lung.

„Nu s-au găsit dovezi directe de la pacienții cu Covid-19, SARS sau MERS. Prin urmare, toate probele incluse trebuie considerate dovezi indirecte privind utilizarea (n.r – medicamentelor cu ibuprofen) înainte sau în timpul gestionării noului coronavirus”, a concluzionat OMS în raportul menţionat.

Leave a reply