sâmbătă, iulie 20

Iată dovada prăbușirii României! Cifrele care anunță falimentul

0
1807

Economistul Florin Cîțu, senator PNL, a postat pe pagina sa de Facebook date concrete despre dezastrul economic pe care îl pune la cale axa Dragnea-Tăriceanu-Tudose-Toader-Vasilescu. Cifrele sunt grave și prefigurează o criză la orizont care îi va lovi pe toți: bugetari, privați, investitori în imobiliare etc.. Situația e comparabilă cu 2008, când de asemenea guvernul de atunci a mărit cheltuielile publice pe datorii (măriri de pensii și salarii la stat), culmea, în plină criză financiară globală! Consecința a fost prăbușirea economică pe care a moștenit-o următoarea guvernare (Boc), care a fost obligată să taie în carne vie pentru a preveni falimentul și imposibilitatea plății pensiilor și salariilor. Numai că acum, atrage atenția Florin Cîțu, situația e mai gravă. Semnele sunt tot mai clare. Statul se împrumută masiv și mai scump. Nu mai sunt bani la Armată. Guvernul bagă taxe pe carburanți ca să acopere găurile ce apar peste tot. Cine nu crede, să citească analiza de mai jos a lui Florin Cîțu:

 

Dragnea trebuie sa raspunda personal pentru colapsul Romaniei…

Ofensiva impotriva sectorului privat – care fura si nu plateste impozite, daca stai sa asculti propaganda PSD – este rezultatul populismului lui Dragnea si al PSD.

Dupa 7 luni de guvernare, si fara sa fie implementate legea salarizarii unitare si legea pensiilor, banii colectati din taxe, impozite si accize NU ajung pentru plata salariilor bugetarilor si a asistentei sociale.

Mai simplu, NU au bani de pensii si salarii!!!

Ahh da, le platesc pentru ca se imprumuta de la banci (da, ati auzit bine de la banci) pentru a acoperi diferenta. Si se (ne, pentru ca noi platim pana la urma), vor imprumuta si mai scump pentru ca taxa pe care Dragnea si PSD o vor impune sectorului financiar-bancar (banci, IFN, asiguratori) se va vedea in PRETUL pe care statul il va plati pentru aceste imprumuturi!! Asta nu o spune Tudose.

Populismul si incompetenta costa. Din pacate nu plateste cine trebuie. Pentru ce fac PSD si Dragnea Romaniei in aceste luni, pierderea alegerilor in 2020 este un cost mult prea mic. Ar trebui sa plateasca personal.

Istoria se repeta. Stiu. Un grafic. Dar nu va speriati. Este simplu. Graficul arata ceea ce explicam ieri- istoria se repeta. Consumul final a depasit ca valoare (milioane lei in grafic) PIB-ul. Acelasi lucru s-a intamplat in 2006-2008. Fara dubiu motorul principal al cresterii economice, atunci si acum, – consumul stimulat de politici economice prociclice.

Acum situatia este mult mai proasta pentru noi. Investiile scad, datoria publica este de 4 ori mai mare ca in 2008, mai multi romani au plecat in strainatate.

Guvernul PSD isi bate joc de aceasta crestere economica. Un guvern responsabil ar fi permis investitiilor sa creasca in economie, ar fi investit in infrastructura si ar fi redus deficitul estimat (crestere economica mai mare decat estimata). Dar guvernul PSD si Dragnea NU sunt responsabili si NU sunt interesati de viitorul Romaniei. Vor doar sa se asigure ca ai lor au luat pensiile si salariile mai mari si si-au primit banii prin multitudinea de subventii si programe de la guvern introduse in primele 6 luni de guvernare.  Sursa grafic: INS

Piata fortei de munca, punctul vulnerabil al economiei!

In 2016 veniturile medii brute din Sectorul public, adica Administratie publica, invatamant si sanatate, au fost mai mari ca cele din sectorul privat.

Sectorul public = 3389 lei/luna, Administratie publica = 4 343 lei/luna, Invatamant = 3003 lei/luna, Sanatate, 3236 lei/luna

VS.

Sectorul Privat = 2981 lei/luna.

Aceasta era situatia inainte de cresterile salariale din 2017 si implementarea legii salarizarii unitare de la 1 iulie 2017.

Presiunea pe salariile din economie din partea sectorului bugetar vine intr-un context in care rata somajului este la minim istoric (rata somaj minim un indicator foarte bun ca ne apropiem de recesiune).

Acum este clar de ce este nevoie de taxa de „solidaritate”, taxa pe cifra de afaceri, taxa pe tranzactii financiare, taxa pe produse „nocive” si mai ales nationalizarea Pilonului II de pensii?

Ce urmeaza? Costuri mai mari de productie –> preturi mai mari –> dobanzi mai mari –> recesiune.

Leave a reply