vineri, decembrie 6

Hoților, ați vrut să îngropați economia, dar nu v-a ieșit! Florin Cîțu anunță refacerea finanțelor pe model ”V”

0
1634

Din 2016 și până în 2019, economia României a fost sabotată din interior prin ordonanțe. OUG 13 a declanșat ruperea țării de fundamentele UE, iar OUG 114 a lovit puternic în mediul de afaceri și marile companii. Totul a făcut parte din ”ROM-EXIT”, planul de scoatere de facto a României din Uniunea Europeană, pentru salvarea politicienilor cu dosare penale și protejarea averilor făcute prin corupție.

Pandemia a prins România complet la pământ, din cauza Guvernelor Grindeanu, Tudose și Dăncilă, toate conduse din umbră de Liviu Dragnea. Efectele au fost dezastruoase, dar noul Guvern PNL și-a asumat riscul de a reface economia chiar în condiții de criză.

Până acum, măsurile luate de Guvernul Orban în România au vizat sprijinirea pieței muncii prin asigurarea parțială de către stat a șomajului tehnic, prin plata a 75% din salariul mediu brut pe economie, restul trebuind să fie suportat de angajatori. O altă măsură a vizat companiile mici și mijlocii, prin programul IMM Invest, care le-a permis să ia credite garantate de stat. Totuși, succesul programului este discutabil, în condițiile în care doar circa 7.400 de companii au accesat cu succes programul, iar peste 12.000 au fost respinse, din cele aproape 100.000 de cereri din partea firmelor.

Alte măsuri au mai vizat amânarea plății ratelor, dobânzilor și comisioanelor la bănci, pentru persoane fizice și firme, o amnistie fiscală vizând penalitățile la taxele datorate statului sau amânarea plății impozitelor în domeniul HoReCa.

Cîțu anunță revenirea economiei după refacere tip ”V”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat că România va evita recesiunea tehnică și că economia își va reveni până la finalul anului, iar acest lucru va duce la creștere economică în 2021. Conform lui Cîțu, România va avea o contracție a economiei mai mică decât estimările publice făcute de agențiile de rating, Comisia Europeană, FMI și instituțile bancare, datorită „răspunsului prompt și eficient al politicilor economice”.

Astfel, „România va avea o revenire economică din trimestrul III, sub formă de V, un scenariu de bază cu care lucrează şi Banca Naţională a României (BNR), iar acest lucru înseamnă creştere economică în 2021”, a spus ministrul Finanțelor.

Cîțu a arătat că, în prezent, economia globală trece „prin cea mai dură perioadă din ultima sută de ani”. Motivul îl reprezintă „o criză de sănătate prelungită care s-a transformat într-o criză economică”.

”Nu ne oprim aici şi continuăm să injectăm lichiditate în economie”

„Revenirea depinde foarte mult de modul în care guvernele, în special mix-ul de politica monetară şi fiscală, răspund la această criză. Cam peste tot răspunsul a fost similar, injecţie de lichidităţi în economie atât prin politica fiscală cât şi prin politica monetară. Pe partea de politica fiscală, deficitul în UE, în medie a crescut cu aproximativ 8 puncte procentuale de la 1% la 9%. În majoritatea ţărilor acest lucru a însemnat o creştere a cheltuielilor bugetare cu aproximativ 6 sau 7 puncte procentuale. Bineînţeles că peste tot au scăzut şi veniturile semnificativ”, a explicat Cîţu.

Ministrul a mai declarat că în cazul României, politica fiscală a răspuns „imediat, puternic şi mai ales ţintit”.

„La prima rectificare bugetară deficitul bugetar a crescut cu 3 puncte procentuale pentru că ştiam cât de importantă este injecţia de lichiditate în economie pe termen scurt. Şi acum companiile încă beneficiază de 11 miliarde lei (venituri care nu sunt în bugetul de stat) de pe urma măsurilor fiscale implementate în perioada stării de urgenţă. Evident că răspunsul României la criză a fost influenţat de politica fiscală dezastruoasă a socialiştilor şi hoţilor care au condus economia în ultimii ani. România a intrat în criză cu un deficit bugetar de 3,7% estimat faţă de media UE de 1%. Nu ne oprim aici şi continuăm să injectăm lichiditate în economie şi la a doua rectificare bugetară din acest an”, a spus Cîţu.

Leave a reply