luni, septembrie 26

Hari Bucur Marcu: „De unde știam eu că Rusia ar fi învinsă în acest război, de dinainte de declanșarea lui”

0
2452

Războiul de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei este neprovocat, nejustificat și ilegal. Așa a fost din prima zi și așa a fost indexat în toate cancelariile Lumii civilizate, precum și la Națiunile Unite. Aproape 40 de zile mai târziu, el este la fel de neprovocat, de nejustificat și de ilegal”, comentează, pe contul personal Facebook, cunoscutul analist militar, Hari Bucur Marcu.

„Eu am fost unul dintre cei care am zis cu deplină convingere că acest război nu poate avea loc, decât dacă la Kremlin, dar și în Armata Rusiei, se află doar iraționali (cred că le-am zis altfel, dar nu detaliul ăsta contează).  

De ce nu ar fi trebuit să aibă loc, în lumea noastră civilizată? Tocmai pentru că e neprovocat (adică nimeni nu i-a obligat pe Putin și generalii lui să meargă la război, dacă ei ar fi vrut să stea acasă), e nejustificat (nu a existat niciodată și nu există nici astăzi vreun motiv serios care să îl justifice, ori vreun obiectiv strategic rusesc, care să fie atins doar cu mijloacele războiului) și este ilegal deoarece este un război de agresiune, ceea ce constituie cea mai gravă infracțiune din dreptul internațional. 

În plus, partea de iraționaliate, pe care eu contam când mi-am exprimat convingerea că acest război nu poate avea loc în lumea de azi, era dată de principul confirmat istoric, dar și în arta militară, că niciun general nu pornește un război, chiar și unul neprovocat, nejustificat și ilegal, decât dacă are convingerea intimă că îl va câștiga. Așa că doar un irațional ar porni un război doar ca să îl piardă, să fie învins. 

De aceea, acest război de agresiune al Rusei împotriva Ucrainei este nu numai neprovocat, nejustificat și ilegal, dar este și irațional. Și mai este și barbar, adică cu totul în afara civilizație mondiale, de tip occidental, în care trăim noi astăzi. 

De unde știam eu că Rusia ar fi învinsă în acest război, de dinainte de declanșarea lui?

 

Simplu. Din datele făcute publice, despre concentrarea de forțe, despre exercițiile de ridicare a capacității de luptă, din Rusia și Belarus, precum și din aluziile transparente și insistente că Rusia este o mare putere nucleară (adică este gata să folosească această armă teribilă, dacă nu are succes cu armele clasice/convenționale, ceea ce este întotdeauna un indicator puternic de slăbiciune militară). 

Din acele date rezulta că singura misiune pe care forțele concentrate pe teritoriul Rusiei puteau să o îndeplinească era cea de ocupare fără luptă intensă a unor zone și localități din Ucraina, care să ducă la dobândirea controlului militar în estul Ucrainei (teritoriile din cele două oblasturi necontrolate de separatiștii cărora tocmai le recunoscuse Moscova „independența”), precum și într-un „coridor” de-a lungul țărmului Mării Azov, prin care să se facă joncțiuea terestră între Peninsula Crimeea și Federația Rusă.  

Iar forțele rusești concentrate în Belarus puteau primi singura misiune de a se deplasa la Kiev, pentru a prelua controlul militar al Capitalei Ucrainei.  

Ori, a fost evident că Ucraina nu va accepta cu brațele încrucișate o asemenea invazie.  

Desigur, nimeni nu se aștepta ca Președintele Ucrainei să devină eroul de astăzi, să își etaleze cu atâta aplomb patriotismul și hotărea de a conduce apărarea patriei, deși acestea erau evident cerințele funcției.  

Dar cei care au luptat efectiv și care nu au fost acoperiți mediatic aproape de loc au fost militarii ucraineni, care au lovit forțele rusești invadatoare atât de tare, încât întreaga „operație militară specială” a devenit un eșec evident, încă din a treia zi de execuție. Cum era de așteptat, de altfel. 

Așa cum nimeni nu se aștepta ca Putin și generalii săi să transforme zonele din Ucraina în care au reușit să își trimită forțele într-o nouă Siria.  

Nu pentru că i-ar fi bănuit cineva de standarde umanitare sau morale minime pentru civilizația noastră, ci pentru că este vorba despre exact acele teritorii pe care o Rusia normală la cap ar fi vrut să le ia sub control militar în bună stare și nu în ruine pline de gropi comune ale civililor care, după declarațiile rușilor, de-abia așteptaseră să fie eliberați de măreața Armată Rusă. 

 

Am ajuns cu discuția la această Armată Rusă, despre care nu știam mare lucru, decât că e continuatoarea armatei sovietice (Armata Roșie).  

Realitatea de după mai bine de cinci săptămâni de război iscat de generalii ruși este că Armata Rusă este o rușine pentru oricine a îmbrăcat vreodată o uniformă militară.  

Ceea ce generalii ei ar fi trebuit să știe intim, chiar dacă nu ar fi avut vreodată curajul să o recunoască nici măcar între ei. 

 Și dacă ar fi știut intim cât de penibilă militar este armata lor, ar fi trebuit, conform principiului evocat de mine mai înainte, să nu pornească un război cu o armată fără resurse umane și materiale gata de luptă, fără exercițiul comenzii și controlului, fără protecție cibernetică și de comunicații, ca să nu mai vorbim de absența controlului efectiv al spațiului aerian.  

Astea, fără facem vreo referire la moralul trupei și fără să reamintim că nicio armată nu poate obține vreo victorie în absența unor obiective clare, a căror atingere ar fi definit victoria (adică altceva decât „demilitarizarea” și „denazificarea”). 

Am scris toate astea aici ca răspuns la întrebarea când se va termina acest război? 

Adică, nimeni nu are cum să știe când se va opri un război neprovocat, nejustificat și ilegal, irațional și barbar.  Singurul lucru pe care îl știm de la început este că acest război nu ar fi trebuit să aibă loc.  

Dar el are loc, cu costuri umane imense, cu drame de milioane de vieți bulversate pe termen lung, cu distrugeri materiale de civilizație și cu surprinderea în flagrant a unei națiuni criminale în masă, națiunea rusă, prezidată de criminalul de război Putin. 

Așa că acest război se va terimna când națiunea rusă va recunoaște că a fost prinsă în flagrant ca națiune criminală, se va recunoaște vinovată de agresiunea militară asupra națiunii ucranene, dar și de crimele de război săvârșite de militarii ei și va solicita ajutorul nostru, al lumii civilizate, pentru a reintra în rândurile noastre, atunci când va fi gata să o facă. 

Condiții în care Putin și generalii lui devin o simplă acoladă.

Sursa: Cont Facebook Hari Bucur Marcu

 

 

Leave a reply