sâmbătă, februarie 4

Hari Bucur Marcu: „Ce se întâmplă dacă Putin ajunge până la butonul roșu”

1
1080

„Este un lucru observat încă din 2008 că Rusia sub președinția lui Putin intenționează să folosească armele sale nucleare într-o strategie care să îi determine pe ceilalți aliați să fugă de pe teritoriul aliatului care este lovit cu asemenea arme nucleare, cei mai probabili candidați fiind Țările Baltice și Polonia,” spune analistul Hari Bucur Marcu, pe contul Facebook.

De asemenea, doctrina rușilor include folosirea armelor nucleare pentru a reface un avantaj militar pierdut într-o confruntare clasică, în alt teatru de război decât cu NATO, ori pentru a dobândi instananeu un avantaj militar pe care să îl folosească în negocierile de pace.  

Astea, în ideea că o asemenea lovitură nucleară așa-zis tactică (sau non-strategică) nu este menită să determine victoria într-un război, ci doar să creeze un avantaj tactic, pe teatrul de război. Cum ar fi să oblige un batalion (echivalentul a 1000 soldați) să iasă din luptă, pentru a se decontamina. Sau să oblige locuitorii unui oraș de mici dimensiuni să se predea necondiționat, în loc să reziste luni de zile unui asediu. 

 

Conform legilor rusești, doar președintele federației și nimeni altcineva poate folosi aceste arme nucleare, fie ele tactice, fie ele strategice.  

Din exercițiile și antrenamentele desfășurate de ruși până acum, precum și din demonstrațiile lor de forță, a rezultat că ei ar avea capabilități de lovire cu asemenea arme nucleare tactice, de mai multe feluri, în toate cele trei medii clasice (aer, apă, sol). Se estimează că arsenalul lor ar fi între 1.000 și 2.000 de focoase.  

Ce nu e atât de clar este cum are președintele rușilor controlul și comanda exclusivă a acelor arme, în condițiile în care ele sunt fie puse pe avioane, fie îmbarcate pe nave, fie date unor baterii de artilerie, toate aflându-se în teatrul de război sau în imediata lui apropiere.  

Iar îngrijorarea cea mai mare este legată de posibilitatea ca soldatul rus să ajungă să vândă o asemenea lovitură nucleară tactică, pentru o sticlă de vodcă și o pâine caldă, dacă nu mai primește așa ceva de la bucătătia de campanie, care l-a uitat ori care a rămas fără motorină. 

Așa că, degeaba are Putin exclusivitatea deciziei în folosirea armelor nucleare de toate felurile, inclusiv a celor tactice (cele care ne preocupă pe noi în cel mai urgent mod), dacă nu are și controlul clar asupra acestora. 

Mai trebuie să remarcăm faptul că situația militarilor ruși de pe frontul din Ucraina ar fi cam cea descrisă în manualul rusesc de folosire a armamentului nuclear tactic. În sensul că nu au cum să obțină vreo victorie militară, nici măcar una tactică și nici nu au vreo poziție/aliniament care să le dea vreun avantaj în eventualele negocieri de încetare a focului, ca să nu mai zicem nimic despre eventualele negocieri de pace. 

Așa că întrebarea este dacă apelul rușilor lui Putin la armamentul lor nuclear tactic ar mai diminua sau nu din insuccesul militar penibil, pe care îl suferă ei în Ucraina, ori le-ar oferi un cât de modest avantaj militar, în negocierile de pace? 

Răspunsul evident este că nu. Mai ales după comunicatul Summit-ului NATO de astăzi, este clar că folosirea armamentului nuclear tactic fie împotriva ucrainenilor, fie chiar împotriva NATO nu le-ar aduce rușilor din federația lor niciun avantaj. Din contră. 

Asta nu înseamnă că Putin nu ar apăsa pe acel „buton nuclear”, numai așa de-al dracului, cum a făcut-o și când a început acest război neprovocat, nejustificat, ilegal și mai ales irațional, în condițiile în care toată lumea i-a spus să nu o facă. 

  1. De-abia acum pot să răspund la întrebarea „ce se intampla daca Putin ajunge pana la butonul rosu?”

Nu există precedent. Nu știm nici câte asemenea lovituri vor fi lansate și nici câte dintre ele vor apuca să explodeze și unde.  

Putem doar specula că, pentru fiecare lovitură „reușită”, va fi nevoie de măsuri de decontamiare radioactivă, ca în urma unui dezastru nuclear de dimenisuni mai mici decât o explozie la un grup dintr-o centrală nucleară, atât la sol, cât și în aer, precum și atât local, dar și pe traseul norului radioactiv. Plus refacerea infrastructurii distruse de unda de șoc.  

Ce putem ști cu certitudine este că o asemenea folosire a armei nucleare va duce instantaneu la măsuri militare masive, luate de NATO, pentru a împiedica Federația Rusă să își consume și restul arsenalului.  

Adică, vor fi lovite toate mijloacele ce ar putea utiliza asemenea arme, fie ele avioane, nave sau transportoare terestre, vor fi lovite depozitele cunoscute sau doar bănuite că ar conține așa ceva, vor fi lovite toate punctele de comandă din care s-ar putea conduce focul cu armamentul nuclear. În plus, vor fi lovite trupele rusești care, rămase nelovite, ar conta ca un avantaj militar, în urma folosirii arsenalului nuclear tactic. 

Astea, fără nicio escaladare a conflictului și fără nicio măsură de retaliere, care ar putea degenera într-un conflict nuclear generalizat, care să ducă la dispariția civilizației umane, pe Planeta Pământ.”

Sursa & captura foto: Cont Facebook, Hari Bucur Marcu

 

1 comment

Leave a reply