Haosul manualelor. Câtă minte are Liviu Pop, la școala PSD?
Mai multi profesori au declarat pentru HotNews sub protectia anonimatului ca in randul cadrelor didactice exista o stare de teama generata de un ordin al ministrului educatiei care a anulat actul normativ in baza caruia erau acreditate toate auxiliarele scolare. Profesorii au primit vestea ca nu vor mai putea folosi nici un auxiliar printr-o nota care preciza ca ministerul “isi rezerva dreptul de a sesiza organele de stat abilitate” in cazul in care sunt folosite materiale neacreditate. Profesorii consultati de HotNews spun ca la mijloc sunt “niste interese financiare” si ca “probabil vor sa redirectioneze editarea acestor auxiliare catre anumite edituri”.
Ordinul a creat nemultumiri in randul cadrelor didactice mai ales din cauza faptul ca ministrul a ales sa ia aceasta masura la inceputul anului scolar iar profesorii se plang ca nu au dupa ce lucra cu elevii la clase.
“Chiar ma intreba astazi un coleg, adica sa nu mai vin cu acea culegere sa lucrez la clasa? In manual am doar 2-3 probleme, ce ma fac? Cred ca o sa le copiez acasa pe o foaie si le lucrez in clasa. Va dati seama unde s-a ajuns? Ei (n. red – conducerea ministerului ) nu gandesc deloc! Ca orice alta masura luata de minister in ultima vreme si pe care eu nu mi-o explic este facuta intr-un mod heirupist, pentru ca ar fi putut sa lase auxiliarele vechi pana la avizarea celor noi. Nu inteleg ce informatii au ei de au luat o masura atat de radicala. Ne intrebam si noi, cei din sistem, cum sa lasi la inceput de an scoalar cadrele didactice fara culegeri? (…) Sunt niste aberatii, pentru ca totul trebuia facut altfel. Sunt culegeri folosite de zeci de ani de profesori in pregatirea elevilor in vederea promovarii examenelor nationale, lucrezi pentru performanta, lucrezi diferentiat. Sunt culegeri care s-au transmis din generatie in generatie.”, au declarat pentru HotNews sub protectia anonimatului cadre didactice din tara.
Mafia editurilor prietene cu partidul
Un alt cadru didactic din afara capitalei ne spune ca in opinia sa auxiliare scolare vor avea aceeasi soarta ca manualele. “Exact cum vor sa faca si cu manualele, probabil vor sa redirectioneze editarea acestor auxiliare catre anumite edituri.
“Va marturisesc ca mai astept o saptamana. Daca intr-o saptamana nu apare un ordin cu o lista de edituri, voi incalca acest ordin. Vreau sa vad si ce edituri sunt propuse, ce fel de materiale ne sunt prezentate. Daca voi considera ca materialele nu sunt calitative, ca nu le pot folosi la clasa, voi incalca acest ordin cu siguranta.”, a spus un dascal din capitala.
Acelasi profesor mai spune ca parintii elevilor sai sunt nemultumiti de aceasta situatie, insa atitudinea parintilor variaza in functie de gradul de interes al parintilor fata de educatia copiiilor lor.
Nu este clar nici ce sanctiuni risca dascalii care vor ignora ordinul ministrului si vor lucra dupa manuale auxiliare la clasa. Nota ministerului arata ca profesorilor le este interzis sa foloseasca auxiliare neacreditate potrivit articolul 69 alineatul 1 din Legea Educatiei Nationale cu numarul 1/2011. Totusi, profesorii spun ca nu exista nici o sanctiune prevazuta de lege in cazul nerespectarii articolului respectiv din lege.
Miza – 35 de milioane de euro pe an
Valoarea pietei de manuale, auxiliare si a materialelor educationale care se vand cu ziarele se ridica la 30-35 de milioane de euro anual, a explicat pentru HotNews Mihai Mitrica, director executiv al Asociatiei Editorilor din Romania.
„Piata de manuale plus auxiliare plus editii de chiosc (materiale care se vand cu ziarele) se ridica la 30-35 de milioane de euro anual, dintr-un total al pietei de carte de aproximativ 100 de milioane de euro anual. Statul a investit in manuale, in ultimii cinci ani, o medie de 6,3 milioane de euro anual. Inseamna circa 2 euro pe an pentru fiecare elev – atat da statul pentru tot ce are nevoie un elev la scoala. Diferenta inseamna materiale necesare, pentru care statul nu a cheltuit si nu vrea sa admita ca nu cheltuieste, iar atunci transfera povara pe seama parintilor.”
- Ce spune ministrul Pop
“Astazi am elaborat cele doua proiecte pentru aprobarea auxiliarelor, proiecte care sunt pe site-ul Ministerului Educatiei nationale (aici si aici, n.r) , urmand ca saptamana viitoare, dupa aprobarea in Guvern a Hotararii care prevede reorganizarea Consiliului National de Evaluare si Examinare, cel care va evalua toate auxiliare, sa semnez acest ordine. Nu facem altceva decat sa punem in concordanta Legea Educatiei Nationale cu tot ce inseamna auxiliare si mijloace de invatamant care pot fi folosite in sistemul de invatamant preuniversitar”, a anuntat ministrul Educatiei, Liviu Pop.
Liviu Pop si-a explicat nota prin care ameninta profesorii ca va sesiza organele abilitate daca vor folosi auxiliare neautorizate, prin faptul ca unele edituri au transmis catre unitatile scolare adrese in care spun ca auxiliarele lor sunt autorizate. Acesta a asigurat editurile ca de saptamana viitoare pot depune auxiliarele pentru a fi autorizate si ca nu se pune problema scoaterii acestor tipuri de materiale didcatice din scoli.