Haosul în urmărirea și numărarea cazurilor zilnice de coronavirus a pus din nou guvernul lui Boris Johnson într-o mare dificultate.
Bilanțul oficial s-a ridicat la 6.968 de cazuri vineri și a ajuns brusc la 12.872 sâmbătă și 22.961, duminică, în aceeași zi în care Johnson a prezis „o iarnă dură” și a făcut apel la „bunul simț” al britanicilor, pentru a evita restricții mai severe.
Pe fondul confuziei generate de explozia numărului de infecții zilnice, Ministerul Sănătății a susținut că „saltul” se datora includerii în weekend a 15.841 de cazuri pozitive care nu fuseseră numărate până în prezent din cauza unei „erori tehnice” în sistemele informatice.
Opoziția laburistă a acuzat Guvernul Johnson că a provocat din nou haos în strategia împotriva pandemiei, relatează The Guardian.
„Oamenii din țară trebuie să fie în mod înțelept alarmați de incapacitatea noastră de a urmări și a controla virusul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Sănătății din partea Partidului Laburist, Jonathan Ashworth.
Matt Hancock, ministrul Sănătății, a trebuit să meargă urgent la Parlament pentru a explica „eroarea tehnică” atribuită instituției sale, care se pare că nu a încorporat toate datele noilor cazuri detectate în perioada 25 septembrie-2 octombrie.
Se estimează că 50.000 de contacte ale persoanelor infectate cu noul coronavirus nu au fost urmărite, ceea ce a declanșat temeri de noi focare.
În ultimele zile, datele oficiale s-au stabilizat la aproximativ 7.000 de cazuri pe zi, în ciuda avertismentelor severe din partea consilierilor medicali și științifici ai guvernului, Chris Witty și Patrick Vallance, potrivit cărora cazurile s-ar putea dubla într-o săptămână.
Intervenția consilierilor lui Boris Johnson – supranumiți „profeții apocalipsei” de presa conservatoare – a precedat anunțul privind închiderea la ora zece noaptea a pub-urilor și restaurantelor, care a provocat o rebeliune în aripă dură a Partidului Conservator, la putere, condus de premierul Boris Johnson.
„Ne confruntăm cu o problemă reală”, a declarat pentru Daily Daily epidemiologul Paul Hunter, de la Universitatea East Anglia, dată fiind confuzia și alarma create de ultimul număr de cazuri zilnice (22.961), care ar pune Marea Britanie chiar înaintea unor țări precum Spania și Franța: „Pentru gestionarea unei epidemii, avem nevoie de date bune și fără ele este foarte dificil să răspundem într-un mod adecvat.”, a spus omul de știință.
Aproximativ 12 milioane de britanici sunt afectați în prezent de blocaje locale impuse de guvern în nordul Angliei pentru a controla un al doilea val al epidemiei de coronavirus. În ciuda creșterii numărului de cazuri în periferia nordică, Londra a scăpat pentru moment de carantină, la fel ca și sudul țării.