duminică, martie 26

”Sechestrarea WhatsApp” – noua metodă folosită pentru spargerea contului personal

0
976

O nouă înșelătorie WhatsApp le permite hackerilor să fure contul oricărui utilizator. Acesta este avertismentul publicat în aceste zile de Biroul de Securitate pe Internet din Spania. Dar ce ar trebui să facem pentru a ne proteja de acest atac?

WhatsApp este una dintre cele mai utilizate platforme de mesagerie din lume, acumulând deja peste 2 miliarde de utilizatori de pe toată planeta, număr care indică faptul că mai mult de un sfert din populația lumii folosește serviciul.

În ciuda nenumăratelor avantaje ale acestei aplicații, trebuie luate și anumite măsuri de precauție, întrucât hackerii ciberneticii sunt mereu în căutarea de noi victime. Din acest motiv trebuie să închidem toate sesiunile WhatsApp, împiedicându-i astfel să ne spioneze.

Deturnarea WhatsApp

După cum au explicat specialiștii OSI (Internet Security Office), așa-numita „deturnare WhatsApp” este un nou tip de atac care câștigă treptat popularitate și adaugă victime în rândul cetăţenilor. Această nouă escrocherie se bazează pe inginerie socială, astfel încât „criminalul” cibernetic nu are nevoie de resurse, tot ce trebuie să facă este să aibă WhatsApp instalat pe un telefon mobil și numărul de telefon al victimei lor.

Deoarece WhatsApp permite să avem un singur cont pe numărul de telefon mobil, hackerii reușesc să obțină codul de verificare trimis proprietarului numărului, preluând astfel controlul asupra contului. Apoi, ei vor cere proprietarului bani pentru a returna accesul la contul WhatsApp.

Exemplu. Un bărbat pe nume X se află liniștit acasă când primește brusc un SMS în care WhatsApp îi trimite un cod de verificare pentru a-i reactiva contul. Cum X nu a cerut nimic, decide să ignore mesajul. Cu toate acestea, cinci minute mai târziu primește un mesaj de pe telefonul celui mai bun prieten al său, în care scrie că acesta tocmai a cumpărat un mobil nou și că nu a putut să se conecteze la whatsapp pe numărul de telefon, de aceea a decis să-i ceară ajutorul lui X. În același mesaj, prietenul solicită și codul de verificare.

Într-un mod nevinovat, X îi trimite codul, căzând în capcană, de vreme ce tocmai i-a dat controlul asupra contului său de WhatsApp fără să știe cui. Desigur, nu este vorba despre prietenul tău, ci despre un „criminal” cibernetic care a furat contul și care, de asemenea, acum poate cere bani în schimbul returnării contului de WhatsApp.

Cum să ne protejăm de această înșelăciune

Din fericire, evitarea acestui truc este destul de simplă. În primul rând și așa cum este evident, nu ar trebui să împărtășim niciodată un cod de verificare WhatsApp care ajunge prin SMS.

Ca măsură suplimentară, putem activa verificarea în doi pași, un sistem care adaugă un strat suplimentar de securitate la WhatsApp și cu care va fi mai dificil de furat contul.

Încuietori biometrice

În ciuda numărului mare de utilizatori pe care îi are WhatsApp, majoritatea nu știm că aplicația poate fi blocată prin amprentă. Adică nu ar trebui să ne facem griji dacă cineva ne ia telefonul mobil, deoarece chiar dacă face clic pe pictograma WhatsApp, va trebui să pună amprenta pentru a o debloca și pentru a putea vedea sau face ceva din contul nostru.

Pentru a activa această caracteristică de securitate pe un telefon Android, trebuiesc urmați următorii pași:

  • Deschidem WhatsApp.
  • Clic pe cele trei puncte, apoi pe „Setări”.
  • Accesăm „Cont” și „Confidențialitate”.
  • Derulăm în jos până la opțiunea „Blocarea amprentelor digitale”.

În cazul iPhone-ului, acesta va depinde de model, la unele modele putem folosi blocarea amprentelor, la altele Face ID, adică cu fața:

  • Intrăm pe WhatsApp.
  • Accesăm meniul inferior și dăm clic pe „Setări”, apoi pe „Cont” și pe „Confidențialitate”.
  • Găsim „Blocarea ecranului” și îl configurăm.
  • Protecție împotriva străinilor

În anumite ocazii, este posibil să fim puşi într-un grup WhatsApp  în care nu cunoaştem pe nimeni. Dacă nu ne dorim să se întâmple, îl putem evita în felul următor:

Dacă este un Android, accesăm „Setări” pentru a intra în „Cont” și, în final, facem clic pe „Confidențialitate”. În cazul unui iPhone, accesăm „Setări”, „Cont” și Confidențialitate ”.

În secțiunea respectivă, consultăm opțiunea intitulată „Grupuri”.

Acolo putem alege cine ne poate adăuga într-un grup: toată lumea, doar contactele tale sau toate contactele tale, cu excepția „x” căreia îi refuzi dreptul.

Din aceeași secțiune putem modifica alte opțiuni de securitate, cum ar fi să ne alegem cine ne poate vedea fotografia de profil, ora ultimei conectări, starea noastră și chiar putem dezactiva dublu bifat albastru, astfel încât nimeni nu poate ști dacă am citit sau nu mesajele. În același mod, putem bloca acele contacte care ne deranjează, să nu mai primiți mesajele lor.

Supraveghere WhatsApp Web

Ținând cont de cât de ușor este să conectăm la WhatsApp Web (trebuie doar să scanăm un cod QR), nu strică să știm sesiunile pe care le-am început pentru a evita un intrus cu acces la contul nostru.

Dacă avem un telefon Android, va trebui să introducem WhatsApp, clic pe pictograma cu cele trei puncte (zona dreapta sus), după care clic pe „WhatsApp Web”. Din această secțiune vom putea vedea toate ședințele deschise și le putem închide, dacă este necesar. În cazul iPhone, va trebui să intrăm în secțiunea „Setări” și apoi „WhatsApp Web”.

Leave a reply