sâmbătă, octombrie 12

Burduja: „Guvernul alocă 60 de miliarde de lei organizaţiilor de cercetare”

0
307

Guvernul a adoptat Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, care alocă 60 de miliarde de lei organizaţiilor din cercetare, a anunțat ministrul Burduja. 

Este un plan de 60 de miliarde de lei pentru perioada 2022-2027, cu închiderea programelor până în orizontul 2030. Este primul plan naţional care integrează toate instrumentele de finanţare pentru cercetarea românească şi a fost o luptă să agreăm această formă cu toate organizaţiile de cercetare, cu toţi actorii implicaţi”, a afirmat ministrul, Sebastian Burduja, potrivit News.

De asemenea, planul va include programul de finanţare de bază a cercetării şi pe cel de finanţare a instalaţiilor strategice de interes naţional şi va aduce o abordare integrată a finanţării cercetării „pe baze transparente, meritocratice” şi în conformitate cu recomandărilor experţilor Comisiei Europene.

„Şi Comisia Europeană ne-a spus: aveţi minţi strălucite, dar faceţi mult prea multă cercetare fundamentală, care nu se traduce în rezultate concrete pentru economie. Iată, prin acest plan naţional avem un accent în plus pentru transferul tehnologic şi pentru stimularea parteneriatelor între institute naţionale de cercetare, între organizaţiile de cercetare şi mediul privat românesc, de asemenea pentru stimularea parteneriatelor internaţionale prin care entităţile de cercetare româneşti pot accesa fonduri disponibile prin programele Orizont Europa”, a mai spus ministrul, potrivit sursei citate, scrie adevarul.

Șeful de la ministerul Cercetării a mai arătat că programul încurajează „păstrarea talentului românesc în cercetare, în România”, dar şi întoarcerea cercetătorilor plecaţi în străinătate din România şi atragerea cercetătorilor străini.

„Am spus de la bun început: decât puţin pentru toată lumea să nu se supere nimeni, mai bune mai mult pentru cei care merită. Şi asta facem prin acest plan naţional, este o premieră: o alocare mai mare vor primi institutele de cercetare care performează, care livrează”, a mai susținut Burduja.

Ministerul Digitalizării a anunțat la începutul lunii lansarea unei platforme pentru conectarea organizațiilor de cercetare cu mediul privat din România, explicând că „este foarte important ca rodul cercetării să se manifeste în economia reală”, a transmis ministrul.

„Coordonarea agendelor de cercetare ale mediului public și privat este un obiectiv major pentru Guvernul României, cu o miză clară: transferul tehnologic”, a spus șeful Guvernului, în urma participării la evenimentul de lansare, arătând că rezultatele cercetării românești sunt apreciate la nivel mondial, în domenii de top, precum: aerospațial, fizică nucleară, chimie, biologie sau medicină.

Premierul a arătat că „sunt domenii cu tradiție de excelență românească, iar toate aceste eforturi vor fi cu adevărat desăvârșite numai atunci când cercetarea va avea un impact concret în economia reală și rezultate palpabile în creșterea calității vieții românilor”.

În cadrul platformei, MCID își propune să susțină activ prin coordonarea agendelor de cercetare ale mediului public și economic privat viziunea privind rolul cercetării, inovării și antreprenoriatului în societatea românească. De asemenea, agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est a organizat o sesiune Demo Day în cadrul căreia start-up-uri românești au prezentat produse și servicii inovatoare.

Ministrul Sebastian Burduja a transmis atunci că „avem o strategie nouă adoptată prin decizia prim-ministrului României – Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă care merge până în 2027 și care trasează câteva principii noi”.

Potrivit ministrului, printre acestea sunt „meritocrația – alocarea resurselor în funcție de merite, performanță – să fie mai multe resurse pentru cei mai buni, promovarea parteneriatelor internaționale și facilitarea accesului entităților românești la fondurile disponibile prin Horizon și, nu în ultimul rând și poate cel mai important, promovarea transferului tehnologic”, a transmis ministrul Sebastian Burduja.

Leave a reply