Grupul de lucru pentru Schengen va avea marți o primă discuție privind aderarea României

0
122

Marți, în Grupul de lucru pentru chestiuni Schengen, va avea loc o primă discuție privind propunerea de rezoluție a Consiliului UE cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a postat marți eurodeputatul PSD Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook, scrie digi24.ro.

De asemenea, cu acest prilej, „vor fi analizate concluziile parțiale ale raportului realizat de Comisia Europeană privind protecția frontierelor de către România și Bulgaria, cu rezultate pozitive pentru țara noastră”.

Îngrijorător este că, în paralel, separat de România și Bulgaria, există și o propunere de rezoluție privind Croația, ceea ce poate conduce la o aderare separată la spațiul Schengen”, a estimat Negrescu, care este vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

Eurodeputatul mai afirmă și că în ședința de săptămâna aceasta a Comisiei Europene, „la inițiativa comisarilor social-democrați, se va discuta despre implicarea directă și clară a executivului european pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen”.

El mai notează că, în perspectiva Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie, când ar urma să fie adoptată o decizie privind aderarea României la spațiul Schengen, există câteva momente cheie.

Primul, cu aproximativ o săptămână înaintea reuniunii miniștrilor, când urmează să fie adoptate pozițiile statelor membre în parlamentele naționale, iar al doilea, în data de 30 noiembrie, când au loc ședințele, atât în format Coreper II, cât și cea a grupul de lucru privind Schengen, unde vor exista dezbateri definitorii pentru decizia finală”, a mai afirmat Victor Negrescu în postare, potrivit Agerpres.

Leave a reply