duminică, martie 3

Gripa „ciudată” la copii era de fapt coronavirus? Cazurile mai numeroase din februarie sunt privite acum cu alţi ochi

0
1398

Mai mulți profesioniști afirmă că la începutul anului au înregistrat imagini cu gripe ciudate, multe dintre ele la copii. Ceva care, în mijlocul pandemiei coronavirusului, îi face să suspecteze că acele infectări aparent sezoniere au fost de fapt primele cazuri de coronavirus în Spania.

După compararea curbei infecției gripei din acest an cu cea din anii precedenți, se crede că la începutul anului 2020 au existat cazuri de coronavirusuri care au fost înregistrate ca gripă comună.

În curba prezentată de La Sexta pentru 2020 puteți observa o creștere a cazurilor în primele două săptămâni ale lunii februarie față de ceilalți ani, de la aceeași dată.

Profesioniștii din domeniul sănătății explică faptul că, la acea dată, au fost surprinși, nu numai de numărul de cazuri, ci de patologiile prezentate, deoarece multe dintre ele prezentau și dureri în piept.

„Puteai vedea cum un pacient tânăr cu o boală asemănătoare gripei sau gastroenterită se simțea prea rău în ceea ce privește gripa”, spune Raquel Rodríguez, medic SUMMA.

În plus, înregistrările a ceea ce a fost diagnosticat ca gripă sezonieră au crescut dramatic la copiii cu vârste între 5 și 14 ani. Asociația de Pediatrie susține şi ea că a fost o anormalitate în februarie.

„Au fost pacienți care au trecut de gripă de două ori în această iarnă, a doua oară, mai puternică, cu mai multe zile de febră decât prima. Unii, de asemenea, cu pneumonie și accident vascular cerebral, ceva care nu este obișnuit”, spune Concha Sánchez-Pina, şefa asociatiei.

În acest caz, sunt surprinzătoare și bolile pe care le-au prezentat copiii, cum ar fi leziuni ale pielii asociate cu un virus, dar neobișnuite în gripă. „Au fost prea mulți copii cu simptome virale mai simptomatice decât gripa obişnuită”, spune Raquel Rodríguez.

Pentru epidemiologi, cel mai probabil este că au fost cazuri de coronavirusuri cauzate de gripa sezonieră. Așa o explică epidemiologul Juan José Badiola: „Simptomele inițiale sunt foarte asemănătoare și, la acel moment, nu exista o conștientizare suficientă a posibilității că ar fi vorba despre un coronavirus”.

Acum, singura modalitate de a ști dacă acele cazuri au fost de fapt coronavirusuri ar fi efectuarea unui test serologic care detectează anticorpii pentru a afla dacă cei care credeau că au gripa sunt acum imuni la coronavirus.

Leave a reply