sâmbătă, iulie 13

Grindeanu: „România va solicita despăgubiri pentru pierderile cauzate de blocarea aderării la Schengen”

0
258

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat duminică că România dorește să ceară despăgubiri pentru pierderile transportatorilor din cauză că nu a intrat în Schengen, fiindcă Austria s-a opus aderării, și a menționat că impactul financiar pentru acest lucru este de 2% din PIB.

„Am avut o discuție zilele trecute cu comisarul european Adina Vălean și am spus că noi am băgat foarte mulți bani, de exemplu, în întreținerea drumurilor naționale din zona respectivă. Dacă mergeți acum pe DN2 spre Suceava, Siret, pe lângă Bacău, Focșani, o să vedeți că e TIR lângă TIR, de Ucraina, ceea a dus totuși la o degradare a acestei rețele și am cerut bani. Per total, am trimis aceste cereri, nu doar pe rutier, ci și pe CFR, pe naval – două miliarde de euro”, a declarat Sorin Grindeanu, la Prima News, în condițiile în care România intenționează să ceară despăgubiri și pentru faptul că rețeaua de drumuri a fost degradată de TIR-urile venite din Ucraina.

El a fost întrebat cum a calculat estimarea pierderilor pentru că România nu a intrat în Spațiul Schengen.

O să o calculeze colegii mei, discutând foarte mult cu operatorii. Le-am cerut de la jumătatea săptămânii care se încheie astăzi, iar mâine la prânz îmi vor prezenta din punctul de vedere al operatorilor de transport pentru că îmi este greu să fac calculele pe ce înseamnă taxe, e treaba Vămii, orele pierdute în Vămi”, a mai precizat Grindeanu.

Întrebat dacă au înțeles cei de la Comisia Europeană problematica Schengen, ministrul transporturilor a precizat că „discuțiile le-a avut primul-ministru și ni le-a transmis nouă mai departe”, scrie caleaeuropeana.

Impactul pe neintrarea noastră în Schengen este la 2% din PIB”, a subliniat el.

Leave a reply