Grindeanu: „O delegație a CE este la guvern. Pensia nu trebuie să fie mai mare decât salariul”

0
157

Vicepremierul Sorin Grindeanu spune că pensiile speciale trebuie reglementate astfel încât pensia să nu fie mai mare decât salariul, iar pensionările la 40 de ani să fie eliminate, cu unele excepții. Potrivit acestuia, în aceste zile la guvern se află o delegație a Comisiei Europene care va discuta și subiectul pensiilor speciale, jalon asumat de România în PNRR.

„În acest moment este o lege prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor, la cei actuali, că foștii au câștigat în instanță. Eu susțin și am susținut că trebuie eliminate anomaliile din pensiile speciale.

Nu e normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când erai în câmpul muncii. Aceste anomalii în mod clar trebuie eliminate.

La aceste pensionări la 40 de ani ar trebui să ne uităm mai atent. Sunt de acord dacă au fost în câmp de bătălie, în război, în Afganistan, eu cred că au fost situații speciale, dar și acolo nu mi se pare normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când munceai”, a declarat Grindeanu într-un interviu pentru Digi24, citat de hotnews.

Potrivit acestuia, recomandarile Băncii Mondiale vor fi analizate cu atenție, ținând cont că eliminarea pensiilor speciale este jalon asumat de România în PNRR.

Grindeanu susține că e normal să existe un regim special pentru anumite categorii care se pensionează, dar trebuie eliminate anomaliile:

E normal să existe regim special la câteva categorii, polițiști, militari, chiar și partea care ține de justiție, dar nu e normal să fie aceste discrepanțe. (…)

Au fost cazuri în care au intrat în magistratură pentru o lună de zile doar ca să ia acea pensie și după o lună s-au întors în avocatură. Să fim serioși, asta e o chestiune care să nu fie reglată? Mi-aș dori să existe într-un final acea chestiune care ține de contributivitate, dar pot să accept că există o zonă specială, dar nu foarte largă”.

Leave a reply