Grevă generală în educație. Turcan: ”Revendicările profesorilor sunt justificate”

La Ministerul Muncii ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal, declară la RFI deputata PNL Raluca Turcan. Fostul ministru al Muncii consideră justificate revendicările profesorilor, aflați în grevă generală. Ea dă vina pe faptul că salarizarea a fost scoasă din legea educației și pe faptul că legea salarizării unitare în sectorul bugetar este întârziată.

Raluca Turcan spune că revendicările profesorilor aflați în grevă generală sunt întemeiate.

”Consider că revendicările de natură salarială ale profesorilor sunt justificate și îngrijorările lor cu privire la un calendar ferm de îndeplinire a acestor revendicări, evident, într-o formulă rezultată din negociere, de asemenea au un fundament serios.

Dacă stăm să ne gândim bine, primul semnal că o parte dintre niște aspecte pe care profesorii le așteptau și care țineau de salarizare au fost scoase din legea educației naționale și mutate pentru legea salarizării unitare, au condus la un prim moment de nemulțumire în rândul profesorilor. Ulterior, legea salarizării unitare în mod evident este într-o întârziere. Iată că au fost două momente, scoaterea salarizării din legea educației naționale și întârzierea pe legea salarizării unitare care au condus la acest moment de revoltă a profesorilor”.

În opinia sa, ”în mod normal, în condițiile în care legile educației naționale au trecut de Camera Deputaților și se află la Senat, ar putea fi găsită o rezolvare, prin reincluderea părții de salarizare în legile educației naționale (…). După aceea, evident că pe partea de salarizare există un ministru titular. Cum îl cheamă, că-l cheamă acum Marius Budăi și altă dată o să-l cheme altfel nu mai contează.

Realitatea este că legea salarizării unitare avea ca deadline în PNRR final de lună iunie. Asta ar fi însemnat ca până la finalul lunii iunie să se poarte negocierile cu categoriile socio-profesionale, astfel încât fiecare categorie să aibă deja o anticipare a locului pe care îl ocupă în grila de salarizare și evident, a nivelului de salarizare. Deci și profesorii s-ar fi aflat oarecum într-o situație mult mai predictibilă”.

Leave a reply