Greta Thunberg, eleva suedeză devenită vedetă mondială “verde”, a traversat Atlanticul cu un catamaran, ca să evite avionul poluant

1
676

Greta Thunberg a pornit într-un voiaj inedit cu obiectivul de a traversa Atlanticul pentru a ajunge la Summit-ul Climatic al ONU din Madrid, fără a renunţa la principiile “verzi” care au făcut-o celebră pe întreg globul pământesc pe eleva suedeză devenită cea mai populată voce pentru salvarea planetei.

Tânără activista ecologistă nu zboară cu avionul, deoarece impactul său asupra mediului contribuie la distrugerea planetei, aşa că a ajuns la Lisabona pe catamaranul La Vagabonde, după o călătorie de 21 de zile de la Salt Ponds, în statul Virginia (Statele Unite).

Intrarea în port a întârziat câteva ore din cauza vântului puternic. Adolescenta suedeză a acostat fără a uita de pancarta pe care stă scris “Skolstrejk för Klimatet” (greva școlii pentru vreme). A fost primită în urale şi mesaje cu „Bun venit Greta” și „Greta este vocea noastră”.

 

La sosirea la Lisabona, activista, care are 16 ani, a anunțat într-o conferință de presă că va sta câteva zile în oraș, deși inițial mass-media portugheză a informat că noaptea va lua trenul de noapte spre Madrid, pentru a ajunge la summit-ul ONU privind schimbările climatice, care a început luni în capitala Spaniei.

Anunțul i-a surprins pe activiștii portughezi, care o așteptau în port și chiar pe unele dintre rudele sale. Momentan nu se știe când va pleca în Spania, deși a confirmat că va participa la manifestația de vineri la Madrid, care va pleca de la stația Atocha (unde au avut loc atentatele din 2004), la ora 18.00, cu direcția către Nuevos Ministerios.

Cu cine a călătorit pe catamaran

Activista nu a dezvăluit detalii despre planurile ei pentru summitul care va dura până vineri, 13 decembrie.

„Dacă vor să ne oprim din a fi supărați, atunci să ne dea motive pentru a renunţa la protestul nostru”, a spus Greta Thunberg în cadrul conferinței de presă.

Jurnaliștii au întrebat-o ce părere are despre reporterii care au călătorit la Lisabona cu avionul. Ea a răspuns că voiajul ei „este un mesaj”: „Este imposibil să trăiești durabil astăzi și asta trebuie să se schimbe. Nu mai spun nimănui cum să călătorească”. Și a adăugat: „Fiecare trebuie să facă ce poate pentru a fi de partea bună a baricadei”.

Ea le-a cerut jurnaliştilor să-i preseze puternic pe liderii lumii, pentru a da importanță situației de urgență climatică și ca „vocea oamenilor să fie auzită” dincolo de pereţii summit-ului ONU de la Madrid.

În timpul discursului său, Greta Thunberg a mulțumit colegilor săi de călătorie. În traversarea Atlanticului, i-a avut alături pe tatăl ei, Svante, proprietarii australieni ai navei – Elayna Carausu, 26 de ani, și partenerul ei Riley Whitelum, 35 de ani, alături de copilul lor, Lenny, de doar 11 luni, și pe navigatorul profesionist britanic Nikki Henderson, 26 de ani.

Acesta din urmă va călători cu activista spre Madrid. Familia australiană a anunțat că va merge cu vaporul spre Lagos (Portugalia). „Vă datorez atât de mult”, le-a spus Greta proprietarilor catamaranului la bordul căruia a traversat Atlanticul dinspre SUA spre Europa. “Să fii izolat timp de trei săptămâni cu atât de puțin spațiu și puține lucruri de făcut te deconectează de tot și dorinţa de a ajunge la pământ devine copleșitoare. Cu toții suntem copleșiți, creierul nostru nu este obișnuit”, a spus tânăra.

După conferința de presă, Greta Thunberg s-a dus la un hotel pentru a se odihni. A mers într-una dintre cele două mașini electrice pe care Consiliul Local al Lisabonei le-a amenajat, care funcționează cu baterii de litiu.

Surse apropiate activistei nu știu dacă tânăra va participa la vreo activitate publică din Portugalia sau se va odihni și își va planifica călătoria la Madrid, unde va merge de asemenea cu un transport nepoluant: trenul.

Va fi prima sa vizită în capitala spaniolă de când a ajuns faimoasă în toată lumea, acum 15 luni, când la Stockholm a luat decizia de a nu mai merge la cursuri vinerea pentru a protesta împotriva urgențelor climatice. Gestul său a fost imitat în întreaga lume datorită puterii rețelelor de socializare.

De atunci, Greta este un model pentru milioane de tineri de pe tot globul.

“Ea nu este zeița mișcării pentru vreme, dar ne oferă vizibilitate și asta ne ajută”, spune Andrea Galvão, 19 ani, membră a protestelor şcolare în zilele de vineri de la Lisabona, parte a mișcării globale inspirată de adolescenta suedeză.

Andrea a aşteptat-o ore bune pe Greta să păşească pe continent. Alături de ea se afla Rita Sá, cu fiica ei de opt ani, Olivia, și o prietenă a fetiței, Violeta, pentru că Greta Thunberg “este un supererou”. „Avem nevoie de inspirație pentru a schimba lumea împreună”, spune Sá.

Tânăra suedeză se afla în Statele Unite pentru că a călătorit acolo cu o barcă cu pânze pentru a participa la adunarea anuală a Organizației Națiunilor Unite din septembrie. El şi-a luat un an sabatic la liceul său din Suedia și ideea era să rămână în America până în decembrie, deoarece Summit-ul Climei avea să aibă loc inițial în Chile. Dar anularea reuniunii din cauza protestelor violente din ţara sud-americană și transferul acesteia la Madrid, la începutul lunii noiembrie, au determinat-o să ceară ajutor pentru a ajunge la timp, și într-un mod durabil, în Spania.

Așa i-a cunoscut pe tinerii proprietari australieni ai navei cu care a ajuns la Lisabona, care se află într-o călătorie pe ape în toată lumea de cinci ani. Marinarul britanic Henderson, cu experiență în regate transoceanice, s-a alăturat aventurii și a fost căpitanul navei pe drumul dinspre coasta SUA spre Europa.

Henderson a scris luni pe Facebook că această călătorie a avut un motiv mai mare decât a merge de la punctul A la punctul B.

„Această călătorie a fost despre cea mai mare misiune”, a scris el. „A fost o misiune nobilă, de a o duce pe Greta, unul dintre modelele noastre, așa cum se simțea ea să fie în concordanță cu mesajul mișcării pentru tineret și climă: subliniind necesitatea unor schimbări structurale majore pentru a lupta împotriva situațiilor de urgență climatică. Călătoria noastră subliniază că nu există încă o modalitate durabilă de a călători, dar că trebuie să existe una”, a scris britanicul pe pagina sa de socializare.

1 comment

  1. Cris 30 decembrie, 2019 at 20:05 Răspunde

    Da,catamaran realizat din materiale compozite a căror obtinere poluează ,cu tratamente care poluează,etc.Sistemele electrice și electronice functioneaza tot pe baterii pt obținerea cărora s-a poluat planeta.Daca vroia sa se deplaseze ecologic trebuia să plece înot 🙂
    La teorie și vb sunt buni dar la soluții nu -i duce mintea.Cata poluare am făcut noi până am ajuns la nivelul asta,sa avem GPS pe catamaran ?Intelege fătucă asta ce înseamnă evoluția ?Eu am impresia că sunt în spate niste org obscure care profită de ea,că o fi mai slabă de înger..saraca

Leave a reply