sâmbătă, februarie 4

GREȘEALĂ DIPLOMATICĂ: Declarația Președintelui Ungariei cu privire la problema Ardealului

0
740

O declarație total nediplomatica, a președintelui Ungariei, János Áder făcută luni la Kiev, la Summit-ul inaugural al Platformei Internaționale Crimeea.

 Oficialul maghiar a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, semnat la sfârșitul Primului Război Mondial și prin care Transilvania a revenit României, scrie Hirado.hu.

„Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a acuzat János Áder, la summit-ul la care a luat parte și premierul român Florin Cîțu.

„În mintea maghiarilor s-au întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a spus János Áder în discursul său.

Președintele Ungariei a subliniat că țara sa susţine cu tărie suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării, nu numai în urma angajamentului său faţă de dreptul internaţional, ci şi datorită „similarităţii acestei dureri”.

“Ignorarea, în cadrul şcolilor, a limbii materne a unei comunităţi naţionale, restricţionarea utilizării limbii materne în spaţiul public, ameninţarea cu amenzi şi sancţiuni a celor care îşi folosesc limba maternă – nesocotind, astfel, obligaţiile internaţionale la care ţara s-a angajat – nu reprezintă doar o încălcare gravă a drepturilor minorităţilor, ci şi un lucru care nu este demn de o ţară care s-a angajat să fie democratică, şi în plus, nu este nici în beneficiul naţiunii majoritare”, a argumentat președintele Ungariei.

“Noi, maghiarii, suntem adesea numiţi «naţiunea libertăţii». În istoria noastră de peste 1.000 de ani, am experimentat în mod repetat cum este atunci când o putere mare își suprimă vecinul şi nu ezită să facă uz de ameninţări sau violenţe armate pentru a-şi impune voinţa. Asta a fost ceea ce s-a întâmplat în timpul Imperiului Otoman şi al Imperiului Habsburgic, dar şi în 1956, atunci când poporul maghiar a încercat să se elibereze de stăpânirea imperiului mondial al comuniştilor”, a mai susținut János Áder.

El a mai spus că maghiarii au „experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat”.

După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a mai spus președintele maghiar, „uitând” că până în 1918, Ungaria stăpânea un vast teritoriu – Ardealul – cu  o populație majoritar românească.

Leave a reply