Graficul care arată cum ucide coronavirusul în Spania, de la o zi la alta

0
1267

Luni, 23 martie, ora locală 12.00 (13.00, ora României), Spania înregistra cel mai trist bilanţ de când a izbucnit epidemia de coronavirus: 462 de morţi într-o singură zi (date înregistrate până la ora 21.00 a zilei precedente)!

Graficul de mai sus arată că, de când a fost adoptată măsura dură a stării de alarmă (echivalentul stării de urgenţă din România), numărul de cazuri de persoane infectate şi cel al deceselor provocate de temuta epidemie au crescut exponenţial.

Cu toate acestea, măsurile de izolare socială e de aşteptat să-şi arate roadele în curând, dar până când se va atinge vârful curbei de infectare se estimează că mai poate dura între două şi trei săptămâni.

Specialiştii Guvernului de la Madrid estimează că începând cu jumătatea luni aprilie e de aşteptat să înceapă să scadă „numerele răului”.

Abia acum,autorităţile şi populaţia înţeleg ce rău a făcut amânarea măsurilor dure de carantină generală şi de izolare a întregii populaţii la domiciliu. Dacă aceste măsuri dure, care bineînţeles că afectează moralul oamenilor şi starea economiei, ar fi fost luate din primele zile, astăzi epidemia nu ar face atâtea victime.

În graficul de mai jos, publicat de El Pais, găsiţi evoluţia pandemiei în principalele ţări afectate.

În Spania, impactul coronavirusului crește exponențial. Cazurile au mers de la 2 la 100 într-o săptămână, în următoarea – de la 100 la 1.000 și de la 1.000 la 4.000 în următoarele patru zile.

Dar Spania nu este singura ţară unde numărul cazurilor de persoane infectate creşte rapid.

Aşa cum se vede în tendinţele alăturate, cu excepţia Coreei de Sud, curba creşte brusc (doar în Franţa are o tendinţă mai ceva mai aplatizată) şi în SUA, Germania sau Italia.

Analiza cazurilor de acum din Spania a dus o concluzie clară: 87% dintre cei care au murit după ce au fost infectaţi cu COVID-19 sunt persoane în vârstă de peste 70 de ani.

Există deja 33.089 de persoane infectate cu coronavirus în Spania și 2.182 decese cauzate de COVID-19, care – cu 40% din cazuri analizate – confirmă că populația cu cel mai mare risc pentru coronavirus are peste 70 de ani. Cu puțin peste 800 de decese din cei 2.000 analizați, se știe că 87% din decese au avut loc la persoane de această vârstă. „Este cel mai slab grup”, a spus Fernando Simón (foto sus).

Acesta este un epidemiolog medical spaniol, director din 2012 al Centrului de Coordonare a Alertelor și a Situațiilor de Sănătate din cadrul Ministerului Sănătății, cunoscut pentru rolul său de purtător de cuvânt al Comitetului special pentru boala virusului Ebola din Spania în 20141 și ca purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății împotriva pandemiei SARS-CoV-2 (coronavirusul COVID-19) din 2020, în Spania.

Situaţia cazurilor din Spania pe regiuni

Spania realizează la acest moment între 15.000 şi 20.000 de teste zilnic pentru depistarea persoanelor infectate cu coronavirus.

Sistemul sanitar din Spania este unul dintre cele mai bune de pe continent, dar în aceste zile el se află sub o presiune imensă şi, după unele surse guvernamentale citate de presa spaniolă, se află chiar la limita colapsului.

Mai grav, personalul medical care gestionează bolnavii a început să aibă şi el de suferit: aproape 4.000 de medici şi asistenţi medicali au fost infectaţi cu coronavirus, în ciuda faptului că au fost echipaţi corespunzător şi au respectat măsurile de protecţie.

Printre toate cifrele „negre”, au început să apară şi primele date îmbucurătoare: 3.355 de persoane s-au vindecat complet de coronavirus.

Printre acestea se află şi celebrul „pacient zero” din Spania, cunoscutul jurnalist sportiv Kike Mateu, care azi a anunţat că a primit confirmarea medicală definitivă de la medicii din Valencia că a învins coronavirusul.

 

Leave a reply