Gorghiu – Reynders, discuții despre pensiile magistraţilor: „Vom găsi curând o soluţie de echilibru”

0
254

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a avut o întâlnire, în marja reuniunii miniştrilor de justiţie din statele membre ale Consiliului Europei, la Riga, cu comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, context în care au fost dezbătute mai multe subiecte, printre care şi modificarea legii pensiilor speciale pentru magistraţi.

Potrivit unui comunicat de presă, citat de agerpres, un subiect de interes pentru comisar a fost reprezentat de amendamentele la legea pensiilor de serviciu pentru magistraţi.

Vom găsi curând o soluţie de echilibru”, a afirmat Alina Gorghiu, citată în comunicat.

Pe de altă parte, oficialul român a mulţumit pentru decizia de ridicare a MCV şi a afirmat că România aşteaptă decizia formală: „Este un pas important pentru România şi cetăţenii săi”.

Gorghiu l-a asigurat pe comisarul european că o prioritate a mandatului său este continuarea reformelor angajate de România în domeniul justiţiei.

Partea română a afirmat că recomandările din Raportul privind statul de drept 2023, precum şi cele de la Comisia de la Veneţia sunt în curs de analiză. „Aşteptăm, totodată, analiza legilor justiţiei, realizată de către Comisie în jalonul PNRR 423”, se arată în comunicat.

Comisarul european pentru justiţie a arătat interes pentru gradul de ocupare a posturilor de către procurori şi judecători, precum şi pentru impactul noului sistem de investigare a infracţiunilor de corupţie din sistemul judiciar.

Alina Gorghiu a dat asigurări că va continua dialogul constant, deschis şi constructiv cu Comisia Europeană şi cu comisarul european pentru Justiţie.

Leave a reply