Gorghiu: „Reconstrucţia Ucrainei este o şansă economică uriaşă pentru România”

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat, joi, că reconstrucţia Ucrainei reprezintă o şansă economică „uriaşă” pentru România, iar Guvernul va trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru acest obiectiv.

„Ce se întâmplă de mai bine de un an în Ucraina este un strategic wake-up call. Pentru noi, pentru UE, pentru NATO. Adaptarea la noile realităţi geopolitice nu a întârziat să apară. NATO a recunoscut deja Marea Neagră drept zonă de interes strategic pentru Alianţă. Pentru proiectul reconstrucţiei Ucrainei, însă, e nevoie de stabilitate regională. Iar fără securitate pe Flancul estic, lucrurile ar deveni foarte complicate.

Acest proiect este despre viitor şi nu mă refer la viitorul îndepărtat, însă o spun răspicat: reconstrucţia începe acum, nu la finalul războiului! Acum trebuie create acele mecanisme internaţionale pentru a susţine investiţiile. Chiar la final de iunie, va avea loc la Londra conferinţa pe această temă”, a afirmat Gorghiu, la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani.

Ea a arătat că sunt multe soluţii care se discută în prezent la nivel internaţional, însă, indiferent de opţiune, fie că este vorba de asigurări de război pentru companii sau Fondul pentru Reconstrucţia Ucrainei, încrederea sectorului bancar internaţional este vitală.

„Doar aşa se va putea acorda finanţare tuturor companiilor străine care se vor implica în Ucraina”, a afirmat preşedintele interimar al Senatului.

Alina Gorghiu a adăugat că România se implică în acest efort internaţional.

„Avem portul Constanţa, avem o reţea feroviară şi rutieră care poate facilita transporturile de mărfuri necesare. (…) Reconstrucţia Ucrainei este o şansă economică uriaşă pentru România şi trebuie să devină un proiect de ţară în perioada următoare. Guvernul va trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru a putea atinge acest obiectiv. Însă mai este un factor important pentru acest proiect: femeile.

Femeile trebuie să fie la masa negocierilor când se va stabili strategia de reconstrucţie, pentru că cine ştie cel mai bine ce măsuri şi proiecte ar răspunde nevoilor acestei părţi mari din populaţia Ucrainei? Fie că e vorba de infrastructură socială – creşe, centre de sprijin, că e vorba de sănătate sau educaţie, ele vor trebui să aibă un cuvânt de spus în acest proces.

Totul trebuie să fie făcut corect de la început şi la cele mai înalte standarde internaţionale! OCDE, de exemplu, a recunoscut la începutul acestui an, Ucraina, ca potenţial membru în viitor. Aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei pot fi susţinute doar prin instituţii puternice şi cu toată lumea la masa deciziei”, a transmis preşedintele interimar al Senatului.

Potrivit lui Gorghiu, Senatul va susţine proiectele legislative bune care ajută acest efort internaţional. Ea i-a invitat pe participanţii la eveniment să viziteze expoziţia „Year of Invincibility”, care se va deschide pe 30 mai la Senat şi conţine fotografii cu Kievul la un an de război.

Cooperarea dintre Ucraina şi Republica Moldova nu trebuie să cadă în plan secund, a punctat senatorul PNL.

Un pas important în consolidarea acestei relaţii ar fi ca autorităţile ucrainene să renunţe la sintagma <limba moldovenească>. Asta ar ajuta mii de absolvenţi etnici români din sudul Ucrainei să se înscrie la facultăţile din România şi din alte state europene”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea a menţionat că este foarte important ca, până la finalul acestui an, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova să poată începe negocierile de aderare la UE.

„România a susţinut şi va susţine şi dorim să vedem cât mai rapid o decizie în acest sens din partea Comisiei Europene”, a menţionat Gorghiu.

Leave a reply