sâmbătă, decembrie 9

Gorghiu: „Autorităţile române analizează candidatura Rep. Coreea pentru găzduirea World Expo 2030 la Busan”

Importanţa cooperării în contextul provocărilor geopolitice şi economice actuale a fost evidenţiată, miercuri, în întâlnirea preşedintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, cu prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo, aflat în vizită oficială în România.

„Înaltul demnitar român a subliniat relaţiile strânse cu Republica Coreea şi a amintit că în cursul anului curent cele două state marchează 15 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic, evidenţiind şi statutul Republicii Coreea de partener global al NATO. În acest sens, a menţionat că există potenţial pentru dezvoltarea cooperării în domeniul securităţii şi apărării, având în vedere faptul că România a majorat procentul alocat apărării la 2,5% din PIB”, se arată într-un comunicat al Senatului.

Potrivit sursei citate, Gorghiu a salutat semnarea memorandumurilor de înţelegere pentru producţia de muniţie şi pentru cooperarea între Portul Constanţa şi Portul Busan.

Preşedintele interimar al Senatului şi-a exprimat interesul pentru consolidarea dialogului parlamentar, precum şi extinderea şi dinamizarea contactelor politice bilaterale, amintind despre vizita în România a preşedintelui Adunării Naţionale a Republicii Coreea în cursul anului trecut.

Cei doi oficiali au arătat importanţa deosebită a cooperării comune semnificative în plan regional şi multilateral, în contextul provocărilor geopolitice şi economice actuale„, se mai arată în comunicat.

Din delegaţia română au mai făcut parte secretarul Senatului, Roberta Anastase, preşedintele Comisiei pentru apărare, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, senatorul PNL Eugen Pîrvulescu, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coreea, ambasadorul României la Seul, Cezar Manole Armeanu, şi consilierul de stat pentru Politică Externă, Securitate şi Afaceri Strategice, Iulian Chifu.

Leave a reply