Ghinea (USR): „Coaliția trebuie să scoată ajutoarele pentru energie de sub toată birocraţia inutilă”

0
296

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, cere coaliţiei de guvernare să elimine „birocraţia inutilă” din mecanismul de acordare a ajutoarelor pentru energie din fonduri europene.

„PSD şi PNL îi pun pe români să-şi dovedească sărăcia: în 30 de ani de guvernare, cele două partide s-au ferit de transparenţă, au lăsat România în Evul Mediu. Acum, cei mai vulnerabili sunt lăsaţi fără ajutor până în martie şi sunt puşi pe drumuri pentru a-l obţine. Ce vedem astăzi este un acces masiv de ‘competenţă’ la Marcel Boloş: un OUG care modifică 32 de lucruri într-un OUG dat acum o lună tot de el”, se arată într-un comunicat USR.

Uniunea Salvaţi România îi reproşează ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, că a stabilit mecanismul de ajutoare pentru energie prin ordonanţă de urgenţă, deşi acelaşi lucru se putea decide prin ordin de ministru. Conform comunicatului, în OUG este vorba în special de „micro-reglementări”, dar şi de amânarea plăţilor până în luna februarie.

„OUG-ul dat în decembrie 2022 este modificat în ianuarie 2023. În total, au făcut 32 de modificări şi completări ale unor articole, în mare parte birocraţie funcţionărească – formularistică şi definiţii. Între ele strecoară şi amânarea plăţilor pentru luna februarie. Chiar şi după 32 de modificări ale OUG, românii tot trebuie să se aşeze la coadă, cea de la Poşta Română. Prin OUG 166/2022 ajutoarele vor fi acordate pe carduri emise de Poşta Română, care vor putea fi utilizate pentru plată doar prin mandat poştal a facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire”, se explică în comunicatul USR.

Cristian Ghinea cere eliminarea din OUG a prevederilor care îi „umilesc” pe români.

Trebuie să scoată aceste ajutoare de sub toată birocraţia inutilă. Dacă tot sunt emise nişte carduri, acestea ar trebui să poată fi folosite pentru plăţi online sau la POS-urile furnizorilor”, a declarat fostul ministru, scrie agerpres.

USR mai susţine că, deşi a cheltuit peste 80 de milioane de euro pentru recensământ, Guvernul „spune că nu are habar” câte persoane locuiesc la o adresă.

„Mai mult, baza de date de la Evidenţa Populaţiei, a MAI, pare să fie doar de formă. La alegeri, listele electorale se întocmesc fără probleme. Când PSD şi PNL au nevoie de voturi, ştiu unde să te găsească, dar când au bani să-ţi dea tot pe tine te pun pe drumuri pentru că, zic ei, nu ştiu unde stai, cum o duci cu banii şi dacă ai cu ce să-ţi plăteşti facturile. Asta-i altă aberaţie – cum să fie bun platnic exact cel care aşteaptă bani de la Guvern ca să poată achita facturi? Dacă eşti sărac, după ce îţi demonstrezi sărăcia, PSD şi PNL te mai pedepsesc o dată, dacă nu ai avut bani să îţi plăteşti dările la timp şi te împing în spirala sărăciei din care nu vor să mai ieşi niciodată”, precizează USR.

Leave a reply