Gheorghe Falcă face apel la acțiune comună a statelor UE privind independența energetică de Rusia

0
229

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a lansat un apel la acțiune comună din partea statelor membre privind independența energetică față de Rusia pentru a nu afecta Uniunea Europeană în ansamblul său.

Acesta a avut o intervenție în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg pentru a aborda, printre altele, chestiunea stocării energiei.

Probabil că nu există prioritate mai mare la nivelul UE decât asigurarea unei independențe energetice comune și depline față de Rusia. Aș dori să accentuez că această independență ori va fi comună, ori nu va fi deloc. Atâta vreme cât unele state, indiferent de rațiuni și motive, dacă sunt țări mari sau mici, aleg să-și prelungească dependența și servitutea față de Moscova, Uniunea Europeană în ansamblul ei va fi grav afectată”, a evidențiat Falcă, criticând astfel recenta decizie a Ungariei de a-și consolida dependența energetică de Rusia.

Acesta a evidențiat că ”nu ne putem pune baza în iarna ce vine pe aceleași temperaturi ca și iarna trecută”.

A fost norocul nostru, dar nu putem visa la același noroc în fiecare iarnă. Este la fel de evident că trebuie să acționăm responsabil, fără egoism și urgent. Dincolo de aspectele comerciale sau tehnice, apelul meu este la seriozitate și la acțiune comună. În caz contrar, din nefericire, ne vom minți singuri. Mai mult decât atât, până reușim să realizăm energia regenerabilă la nivelul UE, trebuie să menținem gazul ca energie de tranziție”, a conchis Gheorghe Falcă.

La mijlocul lunii martie, Comisia Europeană a propus reformarea organizării pieței energetice electrice a UE, care introduce măsuri menite să stimuleze încheierea de contracte pe termen mai lung de producere de energie pe bază de combustibili nefosili și să introducă soluții flexibile mai curate în sistem care să facă concurență gazului, cum ar fi răspunsul părții de consum și stocarea, informează caleaeuropeana.

Hotărârea vine în contextul în care criza energetică provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia a evidențiat necesitatea de a adapta piața energiei electrice pentru a sprijini mai bine tranziția verde și pentru a oferi consumatorilor de energie, atât gospodăriilor, cât și întreprinderilor, un acces generalizat și la prețuri accesibile la energie electrică din surse regenerabile și nefosile.

Leave a reply