Germania taie în carne vie. Muncitorii români vor fi mai protejați împotriva sclavagismului modern

2
1309

Bundestagul analizează un proiect de lege privind protecția lucrătorilor din industria germană a cărnii. Pentru a schimba cu adevărat lucrurile, e nevoie de mai mult, explică într-un interviu pentru Deutsche Welle, ministrul Muncii, Hubertus Heil.

Redăm mai jos principalele declarații ale oficialului german care privesc și muncitorii români sosiți la muncă în Germania. Cel mai mare abator din Germania, Tönnies, a devenit un focar de coronavirus, peste 1.500 de angajați s-au infectat în stabilimentele de procesare a cărnii, iar autoritățile au băgat regiunea în carantină până la controlarea fenomenului.

Criza a scos însă la iveală condițiile de muncă pentru muncitorii din Estul Europei, ieșind la iveală că în industria cărnii din Germania munca a fost transferată subcontractorilor. Urmarea?

Program prelungit de muncă, exploatare brutală, condiţii mizere de cazare în spaţii suprapopulate, risc mare de infectare cu coronavirus. Adică, fenomenul de „sclavagism modern”. Germania pare hotărâtă să taie acum în carne vie și să pună capăt exploatării muncitorilor.

Declarațiile ministrului Hubertus Heil privind condițiile de muncă

  • Cred că acest coronavirus a fost cu adevărat un factor de amplificare care a scos la iveală tot ce nu funcționa corect. Vedem ce se întâmplă într-o țară ca a noastră, atât în sens pozitiv cât şi negativ, iar în industria cărnii lucrurile nu funcţionau nici înainte cum trebuie. Condițiile de lucru inumane din această branșă au devenit, în plină pandemie, un risc pentru sănătatea generală.
  • De aceea vreau să fac ordine în acest sector. Vom interzice contractele prin intermediari, pentru ca responsabilitatea firmelor de prelucrare a cărnii să fie clară. Vom intensifica controalele, vom îmbunătăți monitorizarea digitală a timpului de lucru pentru angajați, vom stabili reguli clare privind cazarea lor. Exploatarea oamenilor nu are voie să fie un model de afaceri, nici în Germania, nici altundeva în Europa.
  • Am observat mereu două fenomene. Primul: firmele din această industrie au venit mereu cu trucuri de subminare a regulilor existente, prin crearea unor noi structuri de sub-sub-sub-subcontractori; al doilea: lobby-iștii din sector au încercat în demersuri politice să slăbească legile stricte.
  • Săptămâna aceasta, Bundestagul dezbate în primă lectură legea controlului protecției muncii. Din pachet fac parte reguli ferme, dar și controale dure. Am văzut deja că nu ne putem baza pe responsabilizarea voluntară a actorilor din această branșă.
  • Am constatat că muncitorii sunt prost plătiți mai ales cei care au fost în linia întâi în această criză, vânzătoarele din supermarket și lucrătorii din logistică și aprovizionare, cei din căminele de bătrâni, oameni numiți apoi eroi ai vieții de zi cu zi, care nu au cum să lucreze de acasă. Acești oameni au meritat mai mult decât niște aplauze. Ei merită, prin munca lor, nu doar un bonus, ci salarii mai bune.
  • De aceea sunt pentru modificarea salariului minim pe economie și pentru facilitarea adoptării de contracte colective de muncă în domeniile respective. Aplauzele nu asigură chiria. Aceasta trebuie să fie o lecție învățată în urma pandemiei de coronavirus.

2 comments

Leave a reply