duminică, decembrie 8

Germania strânge șurubul. Statele UE, somate să ia măsuri ACUM! Vine iar carantina totală?

1
1773

UE și OMS au cerut statelor să ia măsuri ferme și rapide pentru a evita agravarea consecințelor produse de pandemia COVID, care avansează de la zi la zi, în ciuda soluțiilor adoptate până acum de stăvilire a răspândirii infectărilor.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, le-a cerut joi statelor membre ale UE să facă tot ce este necesar pentru „a evita o izolare generalizată”, într-un moment în care accelerarea epidemiei determină tot mai multe state europene să înăsprească măsurile antiepidemice, transmite AFP.

„Primul meu mesaj către statele membre astăzi este un mesaj de urgenţă. Nu mai avem timp. Toată lumea trebuie să facă ceea ce este necesar pentru a evita efectele devastatoare din punct de vedere social, economic şi sanitar al unei izolări generalizate”, a spus comisarul european la o conferinţă de presă.

Ea şi-a exprimat „o mare îngrijorare” faţă de „creşterea din ce în ce mai rapidă a ratei de infectare în întreaga UE”, mai ales creşterea numărului de spitalizări, a cazurilor severe şi deceselor.

„Trebuie să ne pregătim toţi pentru următoarele etape”, a continuat Stella Kyriakides, prezentând o propunere a Comisiei Europene pentru coordonarea strategiilor de vaccinare.

„Nu vom putea să inversăm tendinţa de azi pe mâine, dar cu un vaccin toată lumea trebuie să fie pregătită”, a subliniat ea, după ce executivul comunitar a încheiat acorduri cu unii dintre producătorii unor potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19.

Întrebată despre data când un asemenea vaccin ar putea fi disponibil, comisarul european a răspuns că nu doreşte să „speculeze”.

„Am putea avea primul vaccin disponibil până la începutul anului viitor, dar aceasta depinde de rezultatele testelor de fază a treia şi de avizul Agenţiei Europene a Medicamentelor, care este crucial pentru noi”, a explicat Stella Kyriakides.

Mai puţini participanţi la petreceri şi închiderea localurilor mai devreme în focarele de infecţie – acestea sunt primele măsuri asupra cărora au căzut de acord premierii de land şi cancelara Angela Merkel.

La Berlin s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară cancelara Angela Merkel şi premierii celor 16 landuri federale pentru a stabili măsuri unitare de combatere a pandemiei, în contextul înmulţirii numărului de infectări cu coronavirus în ultima vreme. Angela Merkel a cerut landurilor să depună eforturi comune în vederea gestionării pandemiei, relatează dw.com.

Potrivit participanţilor, responsabila creştin-democrată a întrebat: „Vrem să facem un pas curajos sau vrem să ne întâlnim săptămână de săptămână, la fel ca în primăvară?” Şefa executivului german a subliniat că un nou lockdown, adică suspendarea vieţii sociale şi economice la fel ca în primăvară trebuie neapărat evitat.

Din cercul participanţilor a devenit cunoscut că în aşa-numitele regiuni de risc, unde se înregistrează un număr mare de infectări, ora de închidere a localurilor va fi 23.00. Concret, guvernul federal şi cele regionale au decis în plus ca serbările private să fie limitate, în regiunile în care numărul infectărilor creşte accelerat, la maximum 10 participanţi sau două familii.

Această limitare este valabilă pentru regiunile în care se înregistrează mai mult de 50 de infectări la 100.000 de locuitori, în interval de o săptămână.

În oraşele şi comunele cu număr în creştere de infectări se va extinde şi obligaţia purtării măştii. Acolo unde se consemnează deja 35 de infectări la suta de mii de locuitori în interval de şapte zile, masca va fi obligatorie în locurile aglomerate şi acolo unde oamenii petrec mai mult timp împreună.

Serbări în familie şi petreceri

Potrivit proiectului de hotărâre, elaborat înaintea reuniunii, cetăţenii ar urma să fie rugaţi să se gândească bine dacă serbările în familie sau în cercul de prieteni sunt cu adevărat necesare în această perioadă.

Reuniunile de acest fel sunt considerate una din ocaziile principale de contaminare. Firmele care au de suferit în mod special de pe urma noilor reglementări în activitatea lor vor primi ajutoare suplimentare din partea statului.

Cu referire la controversata decizie de a refuza cazarea în hoteluri şi pensiuni a turiştilor care provin din aşa-numitele zone de risc, cetăţenii sunt rugaţi „insistent” să evite ieşirile neobligatorii din regiunile de risc şi să renunţe la deplasările în regiunile germane în care se consemnează un număr mare de infectări.

VEZI ŞI:

Atuul Elenei Băsescu la reîntoarcerea în politică: ”Experiența de mamă singură a trei copii”

Chiar a nimerit orbul Brăila! Baronul PSD ajuns primar, care vrea să scadă populația orașului cu ajutorul COVID

Comisar european: UE să facă tot ce este necesar pentru “a evita o izolare generalizată”

1 comment

Leave a reply