Germania a stabilizat piața muncii prin Kurzarbeit – programul redus de lucru. ”Abia peste un an vom avea un vaccin”

0
883

Numărul șomerilor a crescut din nou în august, în Germania, dar în limita obișnuită pentru această parte a anului, la fel cum a fost și luna trecută. Potrivit Agenției Federale a Muncii, 2.955.000 de cetățeni nu aveau loc de muncă, adică 45.000 mai mulți față de iulie și 636.000 peste nivelul de acum un an. Rata șomajului este de 6,4%, cu 0,1% peste iulie, relatează Deutsche Welle.

„Pandemia a dus la cea mai serioasă criză economică a generației noastre”, a afirmat ministrul Muncii și Afacerilor Sociale, social-democratul Hubertus Heil.

„Totuși, raportat la amploarea crizei și la situația celorlalte țări, mai ales a celor puternic industrializate, se poate spune că economia Germaniei rămâne foarte robustă”, a afirmat oficialul german.

Aceasta s-ar datora mai ales programului redus de lucru – Kurzarbeit, după numele său în limba germană.

Programul de lucru redus va fi prelungit până la sfârșitul lui 2021, conform deciziei marii coaliții de la Berlin. Heil va veni cu un proiect de lege în acest sens până la jumătatea acestei luni.

În iunie, potrivit datelor Agenției Federale a Muncii, în programul Kurzarbeit se aflau 5,36 milioane de lucrători. În mai numărul acestora era de 5,82 milioane, iar în aprilie 5,98 milioane. Experții din domeniul pieței muncii spun că aceste cifre sunt niște estimări și sunt revizuite lunar, ceea ce ar putea determina schimbări retroactive ale datelor prezentate până acum.

Numărul angajaților pentru care firmele germane solicită trecerea în Kurzarbeit este de asemenea în scădere constantă, după vârfurile atinse în martie și aprilie. Din 1 până în 26 august, Agenția Muncii a inclus în programul de lucru redus încă 170.000 de persoane.

S-a stabilizat piața muncii?

Hubertus Heil spune că programul redus de lucru a ferit Germania de mari probleme economice

Și un sondaj al institutului economic IFO arată că nevoia de Kurzarbeit scade în Germania. Potrivit cercetării, în 37% din firmele chestionate se mai derula în august programul de lucru redus, după ce în iulie acesta era încă activ în 42% din companii.

Experții văd în evoluțiile recente semne de stabilizare a pieței muncii – și datorită programului Kurzarbeit, care a redus amploarea concedierilor.

Firmele germane se tem însă de creșterea numărului de infecții cu noul coronavirus și de eventuale restricții ce ar putea fi impuse. Dispoziția de consum a cetățenilor este oricum redusă în actualul context, potrivit firmei de cercetare a pieței GfK.

„Criza nu a trecut”, avertizează ministrul Muncii, Hubertus Heil. „Ne așteptăm la o redresare economică în cursul anului viitor, dar evoluțiile vor fi diferite de la o branșă economică la alta.”

Nimeni nu riscă afirmații absolute privind evoluția economiei și totul depinde de îndeplinirea unei condiții-cheie: „Pandemia trebuie ținută sub control.”

Heil se mai așteaptă că pandemia va continua să frâneze cererea de exporturi germane și „trebuie să luăm în calcul faptul că abia în a doua jumătate a anului viitor va exista probabil un vaccin anti-coronavirus.”

VEZI ŞI:

8 motive pentru care Tăriceanu nu poate fi un bun primar al Capitalei

Victoria lui Mălin Bot în Dosarul “10 august”. Jurnalistul a primit dovada scrisă de la DIICOT

EXCLUSIV. Apare DOR – partidul creat de opoziţia din USR

Leave a reply