Germania – 9%, România – 41%. O diferență care spune tot despre responsabilitatea anticoronavirus

0
1079

Gradul de infectare a populației cu noul coronavirus este diferit în Europa, în funcție de specificul fiecărei țări, dar și de iresponsabilitatea unor lideri și voci din spațiul public.

În timp ce în România o parte masivă a populației a picat în capcana propagandiștilor fake news (un studiu recent arăta că 41% din români cred că virusul e o armă biologică!), în țările civilizate din vestul Europei campaniile de dezinformare nu prind, semn că aici populația privește cu responsabilitate pericolul COVID 19.

Marea majoritate a germanilor, de pildă, se opun manifestărilor organizate împotriva măsurilor guvernamentale de diminuare a impactului pandemiei noului coronavirus, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicat sâmbătă, informează dpa.

Mii de persoane au manifestat împotriva restricţiilor impuse activităţilor în spaţiile publice la mitingurile recente, cu un număr record înregistrat la Berlin la sfârşitul săptămânii trecute, un protest dispersat de poliţie deoarece participanţii nu au respectat reglementările sanitare în vigoare.

Aproximativ 91% dintre respondenţi au declarat că nu au nici înţelegere şi nici simpatie pentru proteste, a constatat sondajul Forsa, într-un chestionar realizat pentru grupul media RTL în perioada 6-7 august, în care au fost intervievate 1.005 persoane.

Un procent de doar 9% a fost de acord cu protestatarii, potrivit sondajului.

Cei care au ieşit în stradă în semn de protest reprezintă doar o mică minoritate a societăţii în ansamblu, au apreciat 87% dintre respondenţi.

În România, în schimb, teoriile conspirației despre coronavirus costă vieți. Creșterea alarmantă a cazurilor noi de COVID-19 este alimentată de o campanie de dezinformare în care este implicată și propaganda rusă, se arată într-o analiză făcută de Politico.

Unele posturi naționale de televiziune au difuzat mesaje anti-vaccin și corona-sceptice semănând îndoieli cu privire la măsurile preventive în rândul populației și contribuind la creșterea numărului de infecții, mai scrie respectabila publicație europeană.

Un exemplu este cel al televiziunii Nașul TV, care, spre deosebire de toate celelalte posturi TV, a funcționat în perioada pandemiei ca o sursă de ”bombardament” mediatic cu teorii ale conspirației și știri false.

CNA a încercat să mai stăvilească acest asalt fake news, prin amenzi drastice, dar patronul Radu Moraru a continuat să difuzeze teorii conspiraționiste și să susțină chiar mișcări oculte de tipul celei a ”Qanonilor”, închisă recent de Facebook în urma nenumăratelor sesizări din partea autorităților și a cetățenilor responsabili.

”În comparație cu majoritatea țărilor europene, procentul este mare”

O mare minoritate a populației României este susceptibilă la dezinformare atât online cât și offline, a spus Nicolae Țîbrigan, analist la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), citând un studiu din aprilie care a arătat că 41% dintre români credeau că virusul este de fapt o armă biologică fabricată în SUA.

„În comparație cu majoritatea țărilor europene, procentul este mare, a spus expertul, dar în comparație cu statele vecine din centrul și estul europei acesta nu este excepțional. Nivelul scăzut de încredere în mass-media și în autoritățile statului face parte din motivul pentru care mai mulți români apelează la teoriile conspirației”, susține Țîbrigan.

Sondajele sugerează că persoanele predispuse să creadă că aceste teorii ale conspirației prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19.

VEZI ȘI:

Jurnalistul Laurențiu Ciocăzanu, amenințat cu moartea de fanii lui Radu Moraru

 

Leave a reply