miercuri, septembrie 28

Geoană: Actul fondator, referitor la relațiile NATO-Rusia, „pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune într-un interviu pentru AFP că în contextul invaziei ruse din Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică nu mai este legată de vechile sale angajamente faţă de Moscova de a nu desfăşura forţe în Europa de Est, relatează Agerpres.

„Actul fondator” referitor la relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând „prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale”, în special în Europa Centrală şi de Est. Dar atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură „a invalidat” conţinutul acestui Act fondator, a subliniat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius, informează digi24.

Ruşii „s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac”, a precizat Mircea Geoană.

Actul fondator „pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei”, a spus el.

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, Alianţa nu mai are „nicio restricţie” pentru a se dota cu o „postură robustă pe flancul estic”.

În 2017, NATO a desfăşurat grupuri tactice multinaţionale în ţările baltice şi în Polonia pentru a descuraja Rusia, apoi a trimis întăriri după invazia rusă a Ucrainei la sfârşitul lui februarie. Ţările baltice doresc în prezent o prezenţă a NATO şi mai importantă şi cer în special să fie aduse brigăzi, în loc de grupuri tactice mai puţin importante, explică AFP.

Miniştrii apărării din NATO se vor întâlni la jumătatea lunii iunie pentru a discuta această problemă, iar liderii Alianţei ar urma să aprobe deciziile în cursul unui summit care se va ţine la Madrid, la sfârșitul aceleiași luni.

Leave a reply