duminică, iulie 21

Premieră în Europa: fumatul interzis pe stradă. Fumul de țigară ar transmite coronavirusul

0
2055

Pentru a evita infectarea cu COVID-19, Galiția interzice fumatul în spațiile publice în care distanța socială nu poate fi menținută. Decizia va intra în vigoare joi, 13 august, și se va aplica tuturor localnicilor, anunță publicația La Voz de Galicia.

Comitetul Clinic al Experților în Prevenirea COVID-19 a abordat, în ședința sa de miercuri, posibilitatea de a interzice fumatul în timp ce mergem pe stradă sau în spații publice permise – ca terase – dacă distanța de securitate nu este respectată.

Acest lucru a fost explicat în cadrul unei conferințe de presă după ședință, de Alberto Nuñez Feijóo, președintele Xuntei regionale. Xunta de Galicia este organul colectiv de luare a deciziilor al guvernului comunității autonome din Galiția, compus din președinte, vicepreședinte și miniștrii specializați.

Xunta are la dispoziție o vastă organizație birocratică cu sediul la Santiago de Compostela, capitala guvernului galițian.

Alberto Nuñez Feijóo a detaliat că experții consideră că fumul de țigară este un factor de transmitere a virusului.

Din acest motiv, în ordinea care va fi publicată în această miercuri după-amiază, va fi inclusă o măsură de acest tip care va fi specificată după consultările pertinente și care va afecta toată Galicia.

„S-ar putea ca fumul de țigară să dăuneze sănătății oamenilor, dar nu există dovezi științifice că el transmite virusul, sau cel puțin ar trebui să aibă o aprobare din partea OMS”, a afirmat José Martínez Olmos, fost secretar general al Sănătății, în Al Rojo Vivo.

„Trebuie să vedem dacă este competența sau nu a unei comunități autonome, această dezbatere va avea, cu siguranță, consecințe legale”, a adăugat Olmos.

Măsura, pionierat în UE

Măsura este una de pionierat, deoarece până în prezent nu a fost încă aplicată pe niciun teritoriu al Uniunii Europene, deși o inițiativă similară a fost dezbătută în Franța.

Deocamdată, Xunta de Galicia decide să stabilească controale de mobilitate, deși studiază măsuri de extindere a controalelor legate de viața de noapte, pentru a încerca să limiteze infecțiile.

Numărul testelor PCR va crește până la 1.200 pe zi.

  • A Coruña, provincia galliciană cu cele mai multe cazuri

Galicia a înregistrat 110 cazuri noi de coronavirus, 61 dintre acestea în A Coruña, care continuă să fie localitatea cea mai afectată și unde sunt aproximativ 30 de spitalizați.

Cu aceste noi cifre, numărul total de cazuri active de virus în comunitatea autonomă se ridica miercuri, 12 august, la 827, un număr similar cu cel înregistrat în mai.

Lanțurile de contagiune s-au schimbat și, acum, 80% dintre cei infectați au sub 60 de ani. Cea mai mare rată de incidență apare în rândul populației între 20 și 40 de ani și există deja pacienți sub 30 de ani internați în spital. Vârsta medie a spitalizaților este de 56 de ani.

Leave a reply