Fumătorii, mai protejaţi împotriva coronavirusului! Datele ştiinţifice sunt confirmate chiar de militanţi anti-tabac

0
5603
Fumatul ar putea proteja împotriva coronavirusului? Medicii și oamenii de știință avansează în fiecare zi în cunoașterea noului coronavirus, descoperind treptat efectele sale în rândul populației. Rata scăzută a bolii în rândul fumătorilor remarcată de studiile americane și chineze intrigă comunitatea științifică.

„Avem o concluzie deosebită legată de tutun. Am constatat că majoritatea cazurilor grave nu sunt fumători de parcă tutunul protejează împotriva acestui virus, prin nicotină”, a declarat săptămâna trecută directorul comitetului științific împotriva Covid-19 din Franţa, Jean-François Delfraissy.

Delfraissy (alăturat) nu este un fitecine. Dimpotrivă, este o somitate în domeniu. Este medic francez și profesor de medicină, specializat în imunologie.

A fost numit președinte al Comitetului consultativ național de etică în 2016. La 11 martie 2020, a fost numit președinte al Consiliului științific Covid-19 instituit de Olivier Véran pentru a sfătui guvernul în lupta împotriva pandemiei covid-19, potrivit Wikipedia.

Aceste informații par contra-intuitive în timp ce fumatul a fost acuzat de mai mulți ani pentru efectele dăunătoare asupra sănătății. Comitetul național împotriva fumatului, la sfârșitul lunii martie, a alertat fumătorii: „Fumatul afectează sistemul imunitar și capacitatea pulmonară, iar pe de altă parte, fumătorii poartă regulat degetele la gura favorizand intrarea virusului”.

O rată scăzută de fumători în rândul bolnavilor

Bertrand Dautzenberg

Cu toate acestea datele chineze și americane au descoperit o rată scăzută de fumători în rândul pacienților Covid-19 comparativ cu rata obișnuită de fumători din aceste țări.

Astfel, într-un studiu american privind peste 7.000 de persoane infectate cu Covid-19, doar 1,3% sunt fumători, precizează Bertrand Dautzenberg, fost pneumolog și președintele Paris Sans Tabac („Parisul fără tutun”, în traducere) contactat de BFMTV.com.

Aşadar, inclusiv reprezentanţi ai campaniilor anti-tabac, specialişti de top, recunosc efectele mai mici ale COVID 19 în rândul fumătorilor, ceea ce sună într-adevăr foarte credibil.

Conform studiilor chinezești, doar 12,6% dintre pacienți erau fumători, o rată de cinci ori mai mică decât se aștepta.

Nicotina ar putea avea un efect benefic împotriva coronavirusului.

Dar prea puține date sunt încă disponibile pe această temă, iar cercetătorii solicită prudență cu privire la această teorie. Astfel de informaţii, confirmate de surse ştiinţifice foarte credibile, nu sunt nicidecum un îndemn la fumat, ci doar rezultate ale unor cercetări care încă nu sunt definitive.

 

Leave a reply