„Avem o concluzie deosebită legată de tutun. Am constatat că majoritatea cazurilor grave nu sunt fumători de parcă tutunul protejează împotriva acestui virus, prin nicotină”, a declarat săptămâna trecută directorul comitetului științific împotriva Covid-19 din Franţa, Jean-François Delfraissy.
Delfraissy (alăturat) nu este un fitecine. Dimpotrivă, este o somitate în domeniu. Este medic francez și profesor de medicină, specializat în imunologie.
A fost numit președinte al Comitetului consultativ național de etică în 2016. La 11 martie 2020, a fost numit președinte al Consiliului științific Covid-19 instituit de Olivier Véran pentru a sfătui guvernul în lupta împotriva pandemiei covid-19, potrivit Wikipedia.
Aceste informații par contra-intuitive în timp ce fumatul a fost acuzat de mai mulți ani pentru efectele dăunătoare asupra sănătății. Comitetul național împotriva fumatului, la sfârșitul lunii martie, a alertat fumătorii: „Fumatul afectează sistemul imunitar și capacitatea pulmonară, iar pe de altă parte, fumătorii poartă regulat degetele la gura favorizand intrarea virusului”.
O rată scăzută de fumători în rândul bolnavilor
Cu toate acestea datele chineze și americane au descoperit o rată scăzută de fumători în rândul pacienților Covid-19 comparativ cu rata obișnuită de fumători din aceste țări.
Astfel, într-un studiu american privind peste 7.000 de persoane infectate cu Covid-19, doar 1,3% sunt fumători, precizează Bertrand Dautzenberg, fost pneumolog și președintele Paris Sans Tabac („Parisul fără tutun”, în traducere) contactat de BFMTV.com.
Aşadar, inclusiv reprezentanţi ai campaniilor anti-tabac, specialişti de top, recunosc efectele mai mici ale COVID 19 în rândul fumătorilor, ceea ce sună într-adevăr foarte credibil.
Conform studiilor chinezești, doar 12,6% dintre pacienți erau fumători, o rată de cinci ori mai mică decât se aștepta.
Nicotina ar putea avea un efect benefic împotriva coronavirusului.