”Fum alb” de la Cotroceni! Guvernul Cîțu – cadoul pus sub bradul României în Ajunul Crăciunului sau chiar o zi mai devreme

0
512

Copiind secvențele de la alegerea unui nou Papă la Vatican, putem spune că România vede ”fum alb” ieșind de la Palatul Cotroceni. După întâlnirea de azi cu președintele Iohannis, devine o formalitate desemnarea lui Florin Cîțu candidat la funcția de prim-ministru al Guvernului PNL-USRPLUS-UDMR și implicit votarea sa de către noul Parlament.

Liderii noii coaliții care va guverna România în următorii 4 ani au făcut declarații la Palatul Parlamentului, după discuțiile de la Palatul Cotroceni cu președintele Iohannis.

Declarațiile au fost scurte și la obiect, iar concluzia e că România poate avea un nou Guvern în Ajunul Crăciunului sau chiar o zi înainte.


Ludovic Orban:
  • Am luat decizia de a participa împreună la consultări pentru că am decis din momentul alegerilor să formăm o coaliție de centru-dreapta
  • I-am prezentat președintelui acordul de coaliție
  • Așteptăm decizia președintelui și suntem pregătiți pentru procedurile de învestire în cel mai scurt timp
Dacian Cioloș:
  • I-am confirmat președintelui că avem un program de guvernare finalizat și vrem un guvern cât mai repede
  • I-am propus să lucrăm în parteneriat, pentru că avem reforme importante de făcut
Dan Barna:
A fost o discuție pragmatică, i-am transmis că nu suntem o coaliție bazată pe entuziasm
Dincolo de programul de guvernare pe care îl vom prezenta mâine
Kelemen Hunor:
  • Sunt optimist că mâine seară vom avea un guvern
Florin Cîțu:
  • Am transmis că sunt gata să îmi asum această guvernare. Programul de guvernare e finalizat

Ciolacu: „PSD nu va participa la circul ieftin condus de președintele Iohannis”

Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe liderii PNL, USR PLUS și UDMR pentru constituirea coaliției, la consultările de marți, de la Palatul Cotroceni. La începutul discuțiilor, Ludovic Orban i-a înmânat președintelui acordul coaliției.

„Felicitări pentru formalizarea coaliției, felicitări pentru viteza cu care ați reușit să promovați demersurile în Parlament, recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit și cu conducerea aleasă într-o zi și un pic”, le-a transmis Klaus Iohannis liderilor coaliției.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, înainte de consultările convocate de președintele Klaus Iohannis, că Partidul Social Democrat nu va participa la discuțiile de la Cotroceni.

„PSD nu va participa la circul ieftin condus de președintele Iohannis. Am luat decizia ca astăzi PSD să nu se prezente la consultările de la Cotroceni”, a declarat Ciolacu, potrivit Digi 24..

PNL, USR PLUS și UDMR, partidele care îl susțin pe Florin Cîțu pentru a deveni viitorul premier, au mers împreună la consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea viitorul șef al Executivului. Din delegație fac parte Florin Cîțu, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

Potrivit calendarului anunțat de Palatul Cotroceni, după discuțiile cu partidele care formeaza coaliția, președintele va discuta și cu liderii AUR, de la ora 16:30 și cu liderii minorităților naționale, de la ora 17:30.

După consultări, urmează ca președintele să anunțe numele premierului desemnat.

Liderii coaliției își doresc ca miercuri să fie audiați miniștrii noului cabinet, iar votul de învestitură să fie dat joi, pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

Acesta poate fi considerat cadoul pus sub bradul României de către noua putere PNL-USRPLUS-UDMR: Guvernul Florin Cîțu.

Leave a reply