miercuri, ianuarie 26

FRANȚA Președintele Macron anunță că va sprijini elevii și studenți. Aceștia vor putea servi masa la cantinele studențești cu doar un euro

Măsurile vin ca replică în față manifestațiilor studențești de miercuri, din Franța
0
1341

“Printre numeroasele efecte colaterale ale crizei de sănătate, degradarea condițiilor de viață ale studenților este un adevar de necontestat.” AFP

 

Cam astfel se prezintă modul în care Macron răspunde la semnalele de alarmă din ce în ce mai numeroase și îngrijorătoare lansate de tinerii francezi. „În această luptă, sunt pe deplin conștient că am cerut multe din tinerețea noastră. Ceea ce ați realizat este un exemplu pentru noi toți. Știm ce vă datorăm “, a scris Macron săptămâna trecută ca răspuns la o scrisoare a unui tânăr student universitar.” Voi fi prezent  alături de dumneavoastră pentru a compensa efortul generației voastre “, a promis președintele francez, conform elperiodico.com

 

 “Închiderea parțială sau totală a centrelor de învățământ superior se transpune mai ales intr-o profundă izolare a tinerilor.

Închiderea cafenelelor și restaurantelor, unde anterior sute de studenți găseau oportunități de angajare pentru a se întreține, se definește acum prin precaritate și neliniște în rândul școlarilor și studenților universitari.


Confruntat cu această realitate reclamată într-o demonstrație desfășurată miercuri la Paris, Emmanuel Macron a promis măsuri speciale pentru a atenua consecințele epidemiei de coronavirus în rândul tinerilor. Acestea ar fi  oferta de prânzuri și cine pentru un euro, precum și reinstaurarea unei clasei paralele pe săptămână în al doilea semestru al de studii la universității, precum și un sistem de sprijin psihologic gratuit

„O revenire la normalitate nu va fi posibilă în timpul celui de-al doilea semestru [al anului universitar 2020-2021]”a recunoscut președintele francez joi în cadrul unui schimb cu mai mulți studenți de la universitatea Paris-Saclay, din departamentul Essonne, la sud de Paris. „Suntem încă într-o perioadă de incertitudine”, a insistat Macron, așa că va trebui să trăim „cu restricții de sănătate  până în vară”.

Etudes en France: L'Université Catholique de Lille | La Factory

foto: Universitatea Catolica din Lille, Franta, foto: lafactory.ma

Printre acestea, Macron va favoriza măsura participarii la cursuri paralele o dată pe săptămână: „un student ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și un angajat […] Dacă aceasta (universitatea n.t.) are nevoie de el, ar trebui să poată merge la universitate o zi pe săptămână “.

O astfel de măsură, însoțită de „protocoale stricte de sănătate”, ar permite studenților care solicită acest lucru să petreacă „20% din timpul [lor] în clasă”.

Vreau să  vă asigur că nu v-am uitat

 Aceasta a fost replica lui Macron, referindu-se la reproșurile studenților care denunță neglijența Guvernului atunci când vine vorba de gestionarea nevoilor viitorilor absolvenți.

Sprijin economic și psihologic

Confruntat cu starea economică precară cauzată de măsurile pandemice luate, președintele a anunțat că orice student care o solicită – fie că este bursier sau nu – va avea acces  la două mese zilnice în cantinele universitare, la doar un euro.

 Referitor la epuizarea psihologică a tinerilor după luni de restricții de sănătate și distanță socială, Macron a anunțat crearea unor “centre de controale psihologice”, care vor permite ca toți tinerii care au nevoie de sprijin din partea acestora, să aibă acces mult mai ușor la un profesionist – psiholog, psihiatru.”

Această măsură de sprijin va intra în vigoare pe 1 februarie, potrivit Palatului Eliseului, conform agenției AFP.

foto coperta: Emmanuel Macron. /AFP / LUDOVIC MARIN

 

Leave a reply