Franţa descoperă primul pacient cu Covid-19 din decembrie 2019, fără legătură cu China!

0
1165

Când Amirouche Hammar a început să aibă tuse uscată, febră și probleme de respirație, a crezut că gripa l-a lovit tare, dar nimic altceva.

Este ceea ce s-ar fi gândit oricine din Bobigny – unul dintre orașele de la marginea Parisului, unde trăiește acest pescar de 43 de ani de origine algeriană – în capitala franceză și în orice altă țară la sfârșitul lui decembrie 2019, când nici măcar China a raportat primele cazuri de coronavirusul care avea să paralizeze planeta.

Astăzi, diagnosticul s-a schimbat și ar putea provoca o schimbare radicală în studiul răspândirii pandemiei, deoarece medicii care l-au tratat sunt convinși că ceea ce a avut Hammar a fost covid-19, în ceea ce ar fi primul caz detectat în afara a țării asiatice, dezvăluie BFMTV.com.

„Mi-au spus, ai fost testat pozitiv pentru Covid-19 100% pozitiv”, a declarat Hammar, într-un interviu la postul TV menţionat, la doar câteva zile după ce a fost informat despre diagnosticul neașteptat revizuit.

„Am fost surprins, având în vedere ravagiile acestei boli”, a spus acest bărbat, care până acum credea că simptomele care l-au determinat să fie internat în spital pe 27 decembrie (a ieșit două zile mai târziu) erau doar o infecție pulmonară, dar nu şi efectele temutului coronavirus care a ucis deja mai mult de 25.000 de persoane doar în Franța.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat țărilor care au probe de pacienți cu pneumonie suspectă de la sfârșitul anului 2019 să le analizeze, așa cum s-a făcut în cazul Hammar, pentru a identifica posibile cazuri.

La 31 decembrie 2019, China a raportat OMS o serie de cazuri de pneumonie de cauză necunoscută detectate în orașul Wuhan,. Era la patru zile după ce Hammar a fost internat la un spital francez. Acest lucru ar indica faptul că virusul circula deja în afara țării asiatice cu mult mai devreme decât se credea anterior.

Descoperirea surprinzătoare a avut loc în aprilie, când medicul Yves Cohen, șeful serviciilor de terapie intensivă la Avicenne de Bobigny și Spitalul Jean-Verdier, din orașul vecin Bondy, a decis să revizuiască toate cazurile de pneumonie înregistrate de echipele sale, între decembrie și ianuarie, şi să le trimită la teste specifice pentru a găsi urme de SARS-CoV-2. Din cele 14 cazuri selectate și cele care au avut testele PCR care au fost efectuate la vremea respectivă, unul, cel al lui Hammar, a fost pozitiv.

„Ar fi de mare importanță ca toate țările cu cazuri de pneumonie nespecificate în decembrie, sau chiar în noiembrie, să efectueze teste, iar unele fac deja acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, în cadrul unei conferințe de presă de marți. Aceste studii „oferă o viziune mai clară” a pandemiei și sunt esențiale „pentru a înțelege mai bine potențialul de contagiune al covidului-19”.

Cazul lui Hammar deschide o serie întreagă de necunoscute, subliniază Cohen într-un articol semnat alături de mai mulți dintre medicii care au participat la cercetare în publicația „Science Direct”.

„Lipsa unei legături cu China și faptul că pacientul nu făcuse o călătorie recentă sugerează că boala s-a răspândit deja în rândul populației franceze la sfârșitul lunii decembrie 2019”, spun specialiștii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat marţi că ”nu este surprinzătoare” descoperirea în Franţa a unui caz de COVID-19 datând din decembrie, mai devreme decât se credea iniţial că s-ar fi răspândit pe teritoriul acestei ţări, adăugând că este posibilă raportarea şi a altor cazuri timpurii, informează Reuters.

”Este posibil să fie descoperite mai multe cazuri timpurii”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, cu prilejul unui briefing de presă al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în Geneva.

Acesta a încurajat şi alte ţări să verifice arhivele medicale în căutarea unor cazuri datând de la sfârşitul anului 2019, adăugând că acest lucru va oferi ”o perspectivă nouă şi mai clară” asupra epidemiei.

Leave a reply