duminică, martie 3

Franța cere UE să apere revoluția din Belarus. Europa pune presiune pe Armata lui Lukașenko

0
741

Liderii statelor UE se reunesc rar într-un summit special pe chestiuni de politică externă. Dar o fac acum, prin videoconferință, din cauza violenței împotriva protestatarilor din Belarus, după cum a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel.

El i-a convocat pe liderii statelor membre pentru miercuri, cu intenţia de a spori presiunile asupra președintelui din Belarus, Alexandr Lukașenko. Michel a scris pe Twitter că oamenii din Belarus au dreptul de a decide liber cine trebuie să conducă țara lor. „Violența împotriva protestatarilor este inacceptabilă și nu trebuie permisă.”

Charles Michel a convocat summitul european la solicitările insistente ale Poloniei și Cehiei. Și președinții german și francez, Frank-Walter Steinmeier, respectiv Emmanuel Macron au criticat dur luni conducerea de la Minsk. Steinmeier a lăudat la Berlin curajul oamenilor din Belarus care au ieșit în stradă pentru a demonstra pașnic.

„Fac apel la președintele Lukașenko să recurgă la calea dialogului. Să nu folosească violența, ci dialogul. Fac apel la armata din Belarus să nu facă uz de forță împotriva propriului popor.”, a spus președintele german, citat de DW.

Macron cere măsuri urgente din partea Europei împotriva dictatorului Lukașenko

Franţa, prin vocea preşedintelui francez Emmanuel Macron, cere Uniunii Europene să se mobilizeze în favoarea sutelor de mii de persoane care manifestează în Republica Belarus împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. În paralel presa franceză publică numeroase mărturii legate de brutalitatea cu care „ultimul dictator” din Europa, preşedintele Lukaşenko, îi reprimă pe manifestanţi şi opozanţi, relatează RFI

Un dictator anchilozat între două generații

Cotidianul de dreapta Le Figaro publică un portret al opozantului Serghei Tihanovski care împreună cu soţia sa Svetlana, traducătoare şi profesoară de engleză, au devenit simbolurile luptei pentru democraţie şi schimbare. În vîrstă de 42 de ani, Serghei Tihanovski, a devenit popular în primul rînd ca blogger. Iar după arestarea sa Svetlana a preluat ştafeta contestaţiei prezentîndu-se la alegerile prezidenţiale. Svetlana, în vîrstă de 37 de ani, este comparată acum cu Jeanne d’Arc, rol pe care şi l-a asumat prin accident, după ce Lukaşenko l-a arestat pe soţul ei şi l-a împiedicat să se prezinte la scrutinul prezidenţial.

Cotidianul Le Monde a publicat săptămîna trecută mărturiile unui jurnalist rus, Nikita Telîzhenko, arestat, molestat, bătut şi deţinut în mod ilegal timp de mai multe zile de poliţia belorusă. Între timp, dat fiind că este rus, a fost eliberat, ceea ce i-a permis acum să povestească pe larg coşmarul pe care l-a trăit şi mai ales tot ceea ce a văzut în diferitele centre de detenţie. El descrie cu lux de amănunte umilinţele şi violenţele îndurate, cum a fost obligat să păşească peste corpurile altor oameni arestaţi şi înghesuiţi cîte treizeci în celule prevăzute pentru două persoane…

Mulţi dintre poliţiştii şi agenţii pe care i-a văzut în acţiune sunt descrişi ca fiind „complet sadici”, alţii pur şi simplu sunt legaţi de regimul lui Lukaşenko şi ştiu că prăbuşirea acestuia ar însemna şi sfîrşitul privilegiilor pentru ei. Un „infern”, un „delir” – cu astfel de termeni descrie jurnalistul rus cele trăite şi cele văzute.  

Şi probabil că povestea sa este şi cea a celorlalţi peste şase mii de manifestanţi arestaţi de regim. Unii dintre ei au fost între timp puşi în libertate, şi cu siguranţă că mărturiilor lor nu vor face decît să pună în lumină şi mai bine caracterul odios al dictaturii din Republica Belarus.

Poate că evenimentele din Republica Belarus îi va face şi pe unii francezi să mediteze mai mult la sensul cuvintelor atunci cînd îl acuză pe Emmanuel Macron că ar avea tendinţe autoritare, ba chiar dictatoriale, şi că poliţia franceză ar fi expresia brutalităţii însăşi. Un stagiu lingvistic în Belarusia pentru cei care nu cunosc sensul cuvintelor ar fi binevenit.

VEZI ŞI: 

Video. Metamorfoza spirituală a Americii

VIDEO.Edy Constantinescu și sanitarizarea creierelor în America

Leave a reply