FOTO: Rămășițele celei mai mari și mai puternice aeronave din lume, An-225 pe Aeroportul Antonov din Kiev

0
718

Pe Aeroportul Antonov de lângă Kiev vedem acum rămășițele celei mai mari și mai puternice aeronave din lume: An-225

„Antonov An-225 Mriya (prescurtat An-225, Cod NATO: Cossack) a fost un avion de transport militar strategic de mare gabarit, care a fost proiectat și construit de Antonov.

Este considerat cel mai mare avion din lume, ținând cont de performanțele sale deosebite. Acesta a fost distrus  pe data de 27 februarie 2022, în urma bombardamentelor de la Kiev, Ucraina. 

Compania ucraineană de apărare de stat Ukroboronprom, care administrează Antonov, a emis duminică o declarație în care spune că aeronava a fost distrusă, dar va fi reconstruită pe cheltuiala Rusiei – un cost estimat la 3 miliarde de dolari, aflăm de pe platforma Wikipedia


Se estimează că restaurarea va costa peste 3 miliarde USD și va dura mai mult de cinci ani”, se arată în comunicat. „Sarcina noastră este să ne asigurăm că aceste costuri sunt acoperite de Federația Rusă, care a cauzat daune intenționate aviației și sectorului de transport aerian al Ucrainei.

A fost proiectat într-un timp record de doar 3 ani și jumătate. A fost proiectat pentru a fi utilizat în cadrul programului spațial sovietic, ca un înlocuitor pentru Myasishchev VM-T ‘Atlant’. Capabil de a transporta boosterele rachetei ‘Energhia’ și racheta în sine în încărcătură „captivă” (nu pentru a fi lansată), misiunea sa era aproape identică cu aceea a avionului de transport al rachetei americane Discovery.

An-225 este o extensie a precedentului proiect An-124. Pentru a întruni nevoile noului scop, două motoare suplimentare au fost adăugate, structura de rezistență a aripilor îmbunătățită, iar trenul de aterizare a fost mărit la un număr de 52 de roți. Ușa cargo posterioară și rampa versiunii An-124 au fost eliminate, și ampenajul a fost schimbat de la un singur stabilizator vertical la o coadă dublă cu un stabilizator orizontal supradimensionat. Diferit de An-124, An-225 nu a fost destinat pentru transporturi tactice și nu e desemnat pentru operațiuni de rază scurtă.”

Sursa: Wikipedia

Captura Foto: Twitter

Leave a reply