Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, condamnat la trei ani de închisoare

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy a fost condamnat miercuri, 17 mai, la Paris, la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru corupție și trafic de influență în afacerea interceptărilor telefonice, o pedeapsă fără precedent pentru un fost președinte.

Avocatul său Thierry Herzog și fostul înalt magistrat Gilbert Azibert au fost condamnați la aceleași pedepse.

De asemenea, Curtea de Apel i-a impus lui Nicolas Sarkozy o interdicție de trei ani a drepturilor civice, ceea ce îl face neeligibil pentru a candida la alegeri, și o interdicție de trei ani de exercitare a profesiei pentru Thierry Herzog, scrie Le Figaro.

Nicolas Sarkozy a pierdut apelul împotriva unei condamnări la trei ani de închisoare – dintre care doi cu suspendare – pentru corupție. Cu toate acestea, Curtea de apel din Paris a decis că acesta ar putea să nu meargă la închisoare, ci să poarte un instrument de identificare, relatează BBC, citează g4media.

Sarkozy a fost condamnat în 2021 pentru că a încercat să influențeze un judecător, asigurându-i acestuia un post prestigios în schimbul unor informații despre un caz separat.

În vârstă de 67 de ani, Nicolas Sarkozy este primul fost președinte francez care a primit o pedeapsă privativă de libertate.

Leave a reply