Fostul premier japonez Shinzo Abe în „stare critică” după ce a fost împușcat

0
555

Fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe este în stare critică după ce a fost împușcat în timp ce ținea un discurs în orașul vestic Nara, a declarat actualul prim-ministru al țării, Fumio Kishida, într-o conferință de presă vineri dimineață.

Radiodifuzorul japonez NHK a declarat că Abe s-a prăbușit în timp ce ținea un discurs de campanie pentru un candidat al Partidului Liberal Democrat, în jurul orei 11:30, ora locală, înaintea alegerilor pentru camera superioară din acest weekend. Poliția a spus că Abe părea să fi fost împușcat din spate cu o pușcă, potrivit NHK. POLITICO nu a putut verifica videoclipurile postate pe rețelele de socializare care pretind să arate incidentul.

Abe, în vârstă de 67 de ani, a fost transportat de urgență la spital, dar pare să nu prezinte semne vitale, a declarat pompierii locali pentru NHK. Un reporter al postului de televiziune a spus că a auzit ceea ce păreau două focuri de armă și l-a văzut pe Abe sângerând.

„Medicii fac tot ce pot în acest moment” pentru a-l salva pe Abe, a spus Kishida.

Potrivit NHK, un bărbat suspect „în vârstă de patruzeci de ani” a fost reținut la fața locului.

Abe, o figură cunoscută pe scena globală, a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, până când a demisionat în 2020, invocând probleme de sănătate.

Liderii lumii au început să trimită mesaje de sprijin.

Vești șocante din Japonia că fostul premier Shinzo Abe a fost împușcat”, a declarat premierul australian Anthony Albanese pe Twitter. „Gândurile noastre sunt la familia lui și la poporul japonez în acest moment.”

Prim-ministrul britanic în exercițiu, Boris Johnson, s-a declarat „complet îngrozit și întristat să audă despre atacul disprețuitor asupra lui Shinzo Abe”.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a spus: „Sunt profund supărat de atacul asupra dragului meu prieten Abe Shinzo. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el, familia lui și poporul japonez.

Dragă @AbeShinzo, fii puternic! Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familia dumneavoastră și de poporul japonez”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Absolut șocat să aflu că fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe a fost împușcat în timp ce ținea un discurs de campanie. Mă gândesc la el, la cei dragi și la toată lumea din #Japonia în această zi întunecată”, a scris pe Twitter președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat „șocat și întristat” de atac, numindu-l pe Abe „un adevărat prieten, un apărător feroce al ordinii multilaterale și al valorilor democratice”.

Leave a reply