Florin Spătaru. ”România va deveni un hub de furnizare de muniție de război pentru toate țările NATO”

0
277

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat luni, 20 februarie, că țara noastră produce din ce în ce mai multă muniție de război, a anunțat ministrul Economiei la TVR INFO.

Recent, șeful NATO le-a cerut statelor membre să găsească soluții astfel încât producția de muniție și alte echipamente militare să crească.

Ministrul Economiei a dat detalii despre planurile României în acest sens. Romarm, compania de stat specializată în producția de muniție și armament, se pregătește de redeschiderea unor capacități de producție, aflate în conservare, dar și de înființarea unei fabrici de pulberi.

Conform ultimelor declarații ale liderilor europeni, inclusiv ale șefului NATO, statele membre trebuie să găsească soluții astfel încât producția de muniție și alte echipamente militare să crească.

România a început să investească de aproape 1 an în retehnologizare, dezvoltare de noi capacități de producție – în special în fabricile de producție a muniției. Toate companiile subordonate Romarm care produc muniție au bugete substanțiale în retehnologizare. Următoarea etapă este securizarea producției de pulberi”, a spus ministrul.

El a mai precizat că există planuri de creștere a producției de muniție pentru toate companiile din România, în condițiile în care ”stocurile de muniție pentru România, dar și pentru celelalte țări NATO se diminuau”.

Atât pentru muniția de calibru mic, cât pentru muniția de calibru mare am aprobat planurile investiționale. Urmează să omologăm muniția necesară pentru MApN, pe capabilitățile de apărare pe care ministerul le achiziționează. Păstrăn în continuare capacitatea de producție de muniție non NATO și, în același timp, dezvoltăm aceleași capacități de producție prin achiziția de echipamente, dar și omologări pentru muniția NATO, care va intra stocurile MApN”, a mai declarat ministrul Spătaru.

Ministrul Economiei a precizat că se urmărește creșterea capacității de producție a muniției ”de 3-4 ori”.

”Vorbim de uzina de la Cugir, de Sadu, de Tohani, de Plopeni, vorbim de Dragomirești. Toate aceste investiții vor face ca România să devină un hub de furnizare pentru toate țările NATO și alte țări europene. Repunem în funcțiune și capabilități pe care le-am avut – din lipsa comenzilor nu au mai fost utilizate – dar acum împreună cu Centrul de Cercetare Dezvoltare de la Romarm le repunem în funcțiune.”

Față de anul trecut, cifra de afaceri a Romarm a crescut ”de două până la trei ori, față de anii anteriori”. De asemenea, ministrul anunță posibilitatea angajării de personal suplimentar în industria de apărare:

”Ăsta este obiectivul. Pentru asta, unele dintre companiile din subordinea Romarm au depus deja la Ministerul Educației proiecte pentru crearea acelor campusuri pentru învățământul dual. Din discuțiile cu reprezentanții sindicatelor și reprezentanții companiilor din industria de apărare am încurajat dezvoltarea acestor consorții, pentru a atrage în primul rând tineri și a putea dezvolta acest capital uman de care avem nevoie”, a mai precizat ministrul Economiei, la TVR INFO.

 

Leave a reply