duminică, martie 3

Florin Spătaru: „România economică are o hartă oficială”

0
370

Atlasul Economic al României, un instrument util pentru investitorii români şi străini care vor să dezvolte afaceri în ţara noastră, a fost lansat joi, iar datele ce se vor regăsi pe această hartă economică a României vor servi, printre altele, la construcţia unei strategii de dezvoltare, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Am lansat astăzi (joi, n.r.) Atlasul Economic al României, un instrument extrem de util pentru investitorii români şi străini care vor să dezvolte afaceri în ţara noastră. Este vorba mai exact despre o platformă unde vor fi încărcate informaţii economice şi sociale relevante pentru a fi configurată o imagine cât mai clară asupra oportunităţilor de investiţii într-o regiune sau alta pe teritoriul României.

Datele ce se vor regăsi pe această hartă economică a României vor servi, printre altele, şi la construcţia unei strategii de dezvoltare, în funcţie de polii de competitivitate identificaţi prin acest nou sistem electronic”, a menţionat Florin Spătaru, la conferinţa de închidere a Proiectului „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Ministerului Economiei – SIPOCA 7, informează agerpres.

El a subliniat că lansarea Atlasului Economic şi a documentului de politici industriale nu reprezintă un final, ci „un nou început”.

„Acest document de politici industriale trebuie actualizat pentru că, ceea ce se întâmpla acum patru ani de zile, nu mai este neapărat de actualitate. Cu ajutorul acestui Atlas Economic vom putea să obţinem date în timp real. Cu ajutorul acestui Atlas Economic şi cu toată analiza din spate vom reuşi să dăm răspunsurile potrivite pentru ceea ce se întâmplă în România.

De foarte multe ori, în mediul public, se punea întrebarea dacă România mai are industrie. De foarte multe ori se punea întrebarea: Unde sunt polii de competitivitate ai României? – dacă suntem doar o ţară care este axată pe partea manufacturieră sau avem şi componenta de cercetare-dezvoltare sau avem parcuri industriale sau avem universităţi sau avem tineri care sunt atraşi de anumite direcţii”, a mai spus Florin Spătaru.

În opinia sa, Ministerul Economiei trebuie să îşi asume rolul de catalizator, în condiţiile în care este ministerul responsabil de supravegherea şi implementarea pieţei unice europene. „Este un rol extrem de important. Pentru asta avem nevoie de politici industriale actualizate, coerente şi care să răspundă necesităţilor economiei unice europene”, a precizat ministrul.

În cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Ministerului Economiei – SIPOCA 7”, autoritatea centrală a elaborat Documentul de Politică Industrială ce reflectă preocupările referitoare la revitalizarea, consolidarea şi diversificarea bazei industriale a României prin creşterea competitivităţii sale, prin îmbunătăţirea capacităţii de inovare la nivelul întreprinderilor, utilizarea eficientă a resurselor naturale disponibile şi o specializare inteligentă, care să conducă la realizarea de produse industriale cu valoare adăugată mare.

Există o preocupare reală în rândul companiilor care fie vor să-şi extindă activitatea, fie vor să investească în noi afaceri în România. În aceste condiţii, este nevoie de o adresare directă către aceşti investitori care au nevoie de o imagine clară asupra unei strategii de dezvoltare economică de ţară. Consider că prin instrumentele realizate în cadrul proiectului contribuim la construcţia unei imagini transparente şi corecte pentru investitori şi autorităţi deopotrivă”, a adăugat ministrul Spătaru.

Proiectul „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Ministerului Economiei – SIPOCA 7” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă – SIPOCA 7 şi are un buget de 9.816.257,52 lei, fiind implementat în perioada 10 august 2016 – 9 august 2022.

Leave a reply