sâmbătă, ianuarie 22

Florin Gatejan: „A trecut timpul și s-a precris. Am semnat eu în locul altora”

0
229

Cel mai mare mister al fotbalului românesc este modul în care Mircea Sandu și apropiații săi au preluat controlul asupra FRF, imediat după Revoluția din decembrie 1989. După 30 de ani, avocatul lui Sandu, Florin Gâtejan, a mărturisit în direct la GSP Live că totul s-a bazat pe o fraudă.

În septembrie 2020, murea Mircea Pascu, fostul președinte al FRF între 1983 și 1990. Ajuns la 85 de ani, Pascu trăia încă frustrat de evenimentele petrecute la începutul anilor ’90 când – susținea el – Mircea Sandu și gașca lui l-au îndepărtat ilegal și abuziv de la conducerea FRF, înființând apoi fraudulos o asociație nouă.


  • CAUZA FRAUDEI

FIFA a plătit atunci un milion de dolari pentru participarea României la Campionatul Mondial din Italia, prima prezență a tricolorilor la un turneu final după 20 de ani de pauză.

În plus, după interdicția din perioada comunistă, fotbaliștii români puteau în sfârșit să se transfere în străinătate, iar ministerul avea dreptul legal să încaseze un procent din sumele de transfer ale lui Hagi, Popescu și compania. Banii erau apoi distribuiți către toate federațiile sportive, însă în culise a fost gândită o modalitate ca banii pentru fotbaliști să meargă doar la FRF.

Pe 13 februarie 1990, la nici două luni după Revoluție, Mircea Pascu era ales președinte al federației. În august, însă, după Mondialul din Italia, la presiunea lui Cornel Dinu au fost organizate noi alegeri cerute de ministrul sportului, Bogdan Niculescu-Duvăz. 

În timpul ședinței, Mircea Sandu a fost numit direct, fără vot, președinte executiv al FRF. Pascu a fost scos în decor. Potrivit lui Mircea Pascu, manevra ilegală de preluare a controlului asupra FRF și a fondurilor venite din fotbal a fost completată în ianuarie 1991.

  • RESORTURILE FRAUDEI

La 30 de ani distanță, în direct la GSP Live, Gâtejan a recunoscut că a falsificat semnăturile de la Adunarea Generală din ianuarie 1991, lucru susținut fără probe de Pascu timp de zeci de ani:

„O să vă spun o chestie intimă legată de federație, dar a trecut timpul și s-a prescris. Dinu era ministru secretar de stat al Sportului. Vine și-i spune lui Mircea Sandu: “Bă, Mirceo, separați-vă și luați personalitate juridică! Vin banii toți la minister și eu îi împart pe federații”. Veneau bani de la FIFA. Din transferurile jucătorilor români transferați afară o cotă intra în conturile Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport. 

Banii intrau în minister și ministerul îi dădea mai departe la handbal, la fotbal. Îi împărțea tuturor sporturilor. Dinu zice: “Bă, sunt o grămadă de bani, nenorociților! Faceți-vă personalitate juridică și eu bag banii la fotbal. Să nu se mai ducă la toate disciplinele”. 

N-aveam experiență și nu știam cum să facem personalitate juridică. Am stat să ne gândim cum să facem, cum să facem și am găsit legea Mârzescu din 1924, era o lege pentru asociația negustorilor.

Pe legea Mârzescu, trebuia să fie minimum 22 de persoane ca să înființăm federația, să capete personalitate juridică și să vină banii aici. Dacă vă uitați peste hârtiile alea de atunci, Halagian și râdea pe tema asta, pe listă eram 22 de persoane: Halagian, femeia de serviciu, alea, alea.

Dacă vă uitați peste semnături, peste tot e semnătura mea, dar am scris și “Pentru” ca să nu mă duc la pârnaie. Trăgeam linie spre nume, adică semnam pentru titular. Să cereți hârtia să o vedeți. E semnat Florin Gâtejan la toată lumea. Așa s-a înființat federația”.

  • Gatejan regreta azi, gestul de “ieri”

În direct, la GSPLIVE,  el a susținut că regretă situația în care l-a pus pe fostul președinte al federației, Mircea Pascu

“ Moderator: Vă pare rău că printr-o șmecherie l-ați lăsat pe Mircea Pascu frustrat pentru tot restul vieții?

Gâtejan: Da, asta da. Da, s-au făcut manevre.”

Leave a reply