Florin Câțu: Taxa ”de mediu” o plătesc votanții PSD. Care cică ”nu e taxă”…

1
1191

Taxa „de mediu”…

Populismul si incompetenta (ne) costa. De cateva luni de zile bune, Dragnea si PSD se gandesc doar cum sa introduca noi taxe si impozite pe care sa nu le numeasca taxe si impozite.

Nu mai este un secret acum pentru nimeni. Tot ce am spus despre executia bugetara, inca din zilele in care se dezbatea bugetul pentru 2017, se confirma- promisiunile populiste din programul de guvernare costa si economia privata a Romaniei nu are resursele sa le sustina.

Dupa propunerile de taxe ale PSD discutate, uitate, din nou discutate si sper uitate, apare o noua taxa. O taxa, care nu este nici taxa nici impozit, dar care se comporta ca o taxa sau impozit, suportata de proprietarii masinilor cu norme de poluare euro 4 sau mai mici.

O spun direct. Aceasta taxa nu are legatura cu reducerea gradului de poluare. Este o taxa care incurajeaza achizitionarea de masini noi si descurajeaza achizitionarea de masini mai vechi. Da, PSD introduce o taxa de „mediu” pentru romanii cu venituri mici, in mare parte cei care au votat PSD. Acestia vor avea de ales intre a merge pe jos, sa foloseasca transportul in comun sau sa ia un imprumut la banca si sa-si ia o masina noua. Da, putem sa vedem aceasta taxa ca pe o „incurajare” indirecta de a ne indatora pentru a ne putea permite o masina noua.

In Romania deja exista o taxa „de mediu” care descurajeaza direct consumul de combustibil. Se numeste acciza. Acciza, a carei valoare tocmai a fost marita. Am putea spune ca exista o supra-taxa de mediu acum in Romania. Pentru specialistii PSD, gradul de poluare este determinat direct de consumul de combustibil, de aceea acciza este cea care are rolul de taxa „de mediu”.

Liviule, este clar ca tu ai o problema cu deficitul bugetar si economia nu mai suporta taxe noi. Din contra, economia privata ar vrea sa scape si de o mare parte din cele care exista astazi. Iti dau un sfat. Incearca sa nu mai cresti cheltuielile. Ia sa vezi ca merge si te incadrezi in tinta de deficit.

Florin Cîțu/Facebook

1 comment

  1. Ileana 26 octombrie, 2017 at 14:15 Răspunde

    Eu as vrea sa se stabileasca o lege de raspundere pentru cei care conduc tara si la sfarsitul mandatului sa se faca analiza competentei cu care au gospodarit resursele si banii tarii precum si…..cum au imbunatatit sau nu, nivelul de trai al oamenilor de rand.Asa cum ei au spus ca sunt necesare controale peste tot ,ca sunt tot felul de nereguli …asa sa fie analizata si guvernarea si cine a gresit sa plateasca !Nu sa se faca tot felul de experimente pe noi ca nu suntem cobaii nimanui !

Leave a reply