Firea se apropie amenințător! Va muta Băsescu în favoarea lui Nicușor Dan?

0
950

Gabriela Firea a recuperat teren în diferența care o despărțea de Nicușor Dan acum trei săptămâni. Datele sunt comparabile și credibile, pentru că e vorba de măsurători realizate la comanda aceluiași PNL, partidul care îl susține pe Nicușor Dan, alături de USRPLUS, la șefia Capitalei.

Astfel, potrivit ultimului sondaj de opinie apărut miercuri în spațiul public, lupta dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea în Capitală este una strânsă, între cei doi candidați fiind o diferență de doar 2 procente.

Candidatul susținut de PNL și de Alianța USR-PLUS, Nicușor Dan, are 31%, în timp ce actualul primar în funcție, Gabriela Firea, are 29%. Candidatul PMP, Traian Băsescu este cotat cu 10%. Un procent foarte mare este însă cel al cetățenilor din București care nu s-au hotărât cu cine votează.

La jumătatea lunii trecute, apărea în public un sondaj INSCOP la comanda PNL potrivit căruia Nicușor Dan (PNL-USR-PLUS) esra favoritul bucureștenilor în alegerile pentru Primăria Capitalei. El era cotat cu 46,3%, iar Gabriela Firea (PSD) cu 38,9% din voturi.

Intrat în cursa pentru Primăria București după eșecul negocierilor dintre PMP și PNL&USR-PLUS, fostul președinte Traian Băsescu obținea în august 8% din voturi, conform INSCOP, iar cota de 10% în sondajul de azi e logică, având în vedere creșterea candidatului PMP în postura de competitor-alternativă intrat oficial în arenă.

Devine tot mai clar că Nicușor Dan poate rata Primăria Capitalei, dacă Dreapta nu se mobilizează masiv la vot. Potrivit liderilor PMP, grupul din jurul lui Dan Barna nu și-ar dori ca Nicușor Dan să câștige alegerile pentru motivul că asta i-ar asigura acestuia un ascendent politic care i-ar permite să preia conducerea USR.

Dar astfel de supoziții nu au fost susținute de probe reale, iar Dan Barna și alți lideri USR au susținut public candidatura lui Nicușor Dan. În plus, după fuziunea cu PLUS, chiar și dacă va câștiga Bucureștiul, lui Nicușor Dan îi va complicat să răstoarne ierarhiile în noua formațiune politică unde, în afară de Capitală, nu ar mai avea mare susținere în teritoriu.

Mai mult, Vlad Voiculescu, candidatul USRPLUS la postul de viceprimar general are tot interesul ca Nicușor Dan să câștige, nu să piardă. De altfel, Voiculescu a fost cât se poate de onest public față de candidatul PNL-USRPLUS la Primăria Capitalei, pe care l-a susținut tranșant, dincolo de orice dubii.

Traian Băsescu a intrat în cursă pentru a ajuta PMP să ia un scor bun în Capitală

De moment, există o singură soluție care ar pune capăt complet șanselor Gabrielei Firea: retragerea pe ultima sută de metri a lui Traian Băsescu și declararea susținerii totale a lui Nicușor Dan.

Nu ar exista riscul ca PMP să obțină un scor mic la votul pentru Consiliile Locale și primăriile de sector, deoarece votanții lui Băsescu ar vota în continuare candidații partidului în urma unui mesaj ferm al liderului de facto al formațiunii având ”Mărul” ca semn electoral.

Publicul fostului președinte este unui fidel și înțelegător, care nu ar considera susținerea lui Nicușor Dan o cedare, ci dimpotrivă, un semn de înțelepciune și responsabilitate. Ba chiar ar putea exista votanți ne-PSD fără opțiune clară care să dea votul PMP la Consilii sau primării de sector tocmai ca ”recompensă” față de gestul lui Traian Băsescu.

Această variantă ar elimina orice risc ca PSD să pună din nou mâna pe București, dar deocamdată Traian Băsescu nu a dat vreun semn că e dispus să facă alt joc în afară de cel al PMP, mai ales după ce a fost eliminat din coaliția anti-PSD în care au mai rămas doar PNL și USRPLUS.

Dar și viceversa e valabilă: retragerea lui Nicușor Dan și susținerea lui Traian Băsescu de asemenea ar fi o opțiune câștigătoare în bătălia cu candidata PSD.

Din acest joc al necunoscutelor și orgoliilor, Gabriela Firea este singura câștigătoare. Clivajele de pe frontul anti-PSD dublate de mobilizarea aparatului de partid și de interese o transformă pe zi ce trece pe primărița Capitalei din ousider în favorit al cursei pentru București.

Leave a reply