miercuri, noiembrie 30

Firea, nu mai încăleca tramvaiele cu autobuzele! No, vezi la Cluj cum îi!

2
963

Perioada concediilor de vara 2017 s-a cam terminat. Cel putin concediul meu s-a terminat, dar a fost unul reusit, din mai multe motive. Intai pentru ca am aniversat 30 de ani de la terminarea facultatii, ceea ce a insemnat o (re)intalnire cu fostii colegi, cu weekend-ul aferent de petreceri, excursii, amintiri, voie buna, etc. Apoi pentru ca a fost ACASA, in Romania, in cea mai mare parte a timpului in Cluj, orasul meu „de suflet”. Unde am „clujit”, cum bine spunea un prieten de-al meu, inventand probabil verbul meu preferat. Si uite-asa ajungem la motivul pentru care consum eu acum hartia ziarului si timpul dumneavoastra: „clujind” cam din doi in doi ani, am posibilitatea sa fac niste comparatii, pe care as vrea sa le impartasesc si cu dumneavoastra. Pe de o parte as compara „Cluj 2017” cu Cluj-ul anilor mai vechi, iar pe de alta parte as compara Cluj-ul cu alte orase sau posibile destinatii de concediu din Romania.

Si din ambele comparatii Clujul iese in castig, si aici credeti-ma ca fac tot posibilul sa fiu obiectiv fara sa ma las „orbit” de dragostea mea pentru Cluj. Orasul insa arata efectiv din ce in ce mai bine (si NU numai in zona centrala), iar asta se vede in numarul mare de turisti care il umplu (cel putin vara). Efectiv, mergand pe strada, in afara de romana si maghiara (obisnuite la Cluj) auzi vorbindu-se franceza, engleza, germana, italiana, spaniola, etc, dovada ca orasul atrage turisti – ceea ce este bine pentru economia locala, fara discutie.

Curat, ingrijit, doldora de obiective turistice destul de bine puse in valoare, cu multe (si diverse) localuri unde poti lua masa, cu zone pietonale si terase imbietoare, cu hoteluri, pensiuni si hosteluri pe cat de multe pe atat de variate ca ambianta si pret (inclusiv buzunare mai „subtiri”), Clujul este, probabil, unul dintre cele mai atractive orase din Romania. Festivalurile de muzica din Cluj si din apropiere (Untold, Electric Castle – de la Castelul Bannfy, Bontida), festivalul de film TIFF (ajuns in 2017 la a 16-a editie, cu Alain Delon ca invitat special, ca sa realizati anvergura festivalului), spectacole de opera, opereta si teatru atat in multele sali de spectacol cat si in aer liber (in Piata Unirii, adica in fata statuii lui Matei Corvin), standuri cvasi-permanente de suvenire si obiecte artizanale in piata Avram Iancu, strandurile unde sa scapi de canicula, iata doar cateva din atractiile care umplu cvasi-permanent Clujul. Librarii in care poti sa stai cu orele daca esti bibliofil, mall-uri extrem de atractive, in care gasesti nu doar spatii comerciale ci si zone de petrecere a timpului liber si de divertisment, practic daca stai mai putin de o saptamane e dificil sa „bifezi” tot ce are Clujul de aratat.

Sa nu uit: internet „la liber” in zona centrala a orasului, un transport in comun ce poate fi invidiat chiar si de Bucuresti-ul Gabrielei Firea (majoritatea autobuzelor si tramvaielor au aer conditionat, in statii exista panouri pe care este indicat timpul de asteptare – de ordinul minutelor – pentru fiecare linie de autobuz care trece prin statia respectiva, bilete pentru transport in comun disponibile on-line, prin intermediul unei aplicatii telefonice gratuite, etc).

Una peste alta, daca regret ceva din perioada de „clujire” este doar faptul ca s-a terminat prea repede. Si de-abia astept sa ma reintorc la Cluj.

P.S. Sa nu credeti ca ceea ce am scris mai sus este dictat DOAR de dragostea mea pentru Cluj. Iubesc Clujul, dar n-as minti sub semnatura. Luati deci cele de mai sus ca „adevar suta-n suta”, cum se zice in Ardeal. Noah, așe!

Adrian Ardelean (Montreal, Canada)

 

2 comments

  1. Mircea Ordean 3 octombrie, 2017 at 12:14 Răspunde

    „FIREA, NU MAI ÎNCĂLECA TRAMVAIELE CU AUTOBUZELE! NO, VEZI LA CLUJ CUM ÎI!”

    Dacă observ eu bine, domnul din Montreal face atentă pe doamna Firea de la bucurești, despre o situație de la Cluj …

    (pardon, Cluj-Napoca!)

Leave a reply