sâmbătă, iulie 13

Filmul momentului în care ABC, NBC și CBS au tăiat, în direct, transmisia la Casa Albă. ”Minciună, după minciună, după minciună…”

2
2117

Cu puțin înainte de ora 19:00 (ora Washingtonului), Donald Trump a lansat un mesaj fără precedent de la Casa Albă:

„Dacă numărăm voturile legale, câștigăm cu ușurință. Dacă le numeri pe cele ilegale, ei vor încerca să ne jefuiască ”.

Astfel a început un discurs care a avertizat încă din primele minute despre un prejudiciu istoric fără precedent al unui președinte al SUA adus sistemului electoral al țării sale.

Chiar și după standardele lui Trump, afirmațiile fără nicio dovadă, făcute joi după-amiază, care sugerează fraude electorale în Statele Unite, reprezintă un afront fără precedent față de instituții cu mare tradiție, care au gestionat întotdeauna alegerile în istoria SUA fără niciun fel de problemă și care și-au câștigat astfel un renume respectat în toată lumea.

Dar pentru Trump asta nu a însemnat nimic; el a continuat să pună gaz pe foc într-o țară mai polarizată ca niciodată, relatează El Pais.

Trei mari rețele de televiziune, ABC, CBS și NBC, au decis să întrerupă transmisia din cauza pericolului cuvintelor lui Trump, neînsoțite de dovezi. Singurele televiziuni care au păstrat difuzarea au fost CNN și Fox News.

În discursul său către presă, președintele a părut prăbușit înaintea avantajului minim, dar din ce în ce mai solid, al rivalului său, democratul Joe Biden. De aceea, Trump și-a îndreptat direct atenția către obiectivul principal: votul prin poștă.

Aceste buletine de vot favorizează democrații într-un număr imens, deoarece liderii democrați le-au cerut susținătorilor lui Joe Biden să voteze masiv prin poștă din cauza riscurilor pandemiei, dar și pentru că, în mod tradițional, democrații votează masiv by mail.

Votant al lui Trump, pe post de sperietoare

Trump a sugerat că sunt sisteme controlate de către democrați și că le folosesc în avantajul lor, deși nu a oferit nicio dovadă. „Scopul nostru este să apărăm integritatea alegerilor”, a continuat el să afirme, spre stupefacția audienței generale.

La mijlocul discursului său, cele trei rețele principale de televiziune au întrerupt transmisia.

„Aici ne aflăm din nou în poziția neobișnuită de a-l întrerupe nu numai pe președintele Statelor Unite, ci de a-l corecta pe președintele Statelor Unite …”, a comentat prezentatorul NBC în timp ce Trump putea fi auzit încă slab în fundal.

Presa a fost un alt obiect al atacului președintelui de când a ajuns la putere și, cu acest act, când încă lipsesc mii de voturi pentru a-l cunoaște pe câștigător, jurnaliștii au spus suficient.

Jake Tapper, CNN

La CNN – televiziunea atacată de Trump deseori pe motiv că îi este ostilă- difuzarea nu a fost întreruptă, dar imediat după încheierea declarațiilor lui Donald Trump, gazda transmisiuni, Jake Tapper, a făcut această declarație:

„L-am văzut acuzând în mod fals oamenii că încearcă să fure alegeri, încercând să atace democrația cu minciunile lor… Minciună, după minciună, după minciună … „.

La rândul lor, prezentatorii din rețeaua conservatoare Fox News, considerată pro-Trump, au repetat mai târziu practic toate acuzațiile nefondate ale președintelui, după ce declarația sa a subminat integritatea alegerilor din SUA.

Dar chiar și la Fox, gazdele emisiunii a recunoscut că nu au văzut „nicio dovadă de fraudă”.

Rețeaua Univision a întrerupt și ea transmisia:

„O parte din ceea ce a spus președintele Trump sunt minciuni. Ceea ce a spus președintele Trump despre voturile ilegale care îi împiedică victoria nu este adevărat. Nu a arătat niciun fel de dovezi”, a asigurat prezentatorul Jorge Ramos.

Rețeaua socială Twitter, pe care președintele SUA o folosește frecvent, a cenzurat și unele dintre mesajele trimise de Trump după această intervenție în Casa Albă.

Jorge Ramos

În ele, republicanul a replicat părți ale intervenției sale în care a descris Philadelphia (capitala statului Pennsylvania, unul dintre teritoriile cheie care vinerea aceasta încă nu a terminat examinarea) drept „unul dintre cele mai corupte locuri din țară” și el a insistat că nu va permite „furarea alegerilor”.

Nu este prima dată când Twitter etichetează mesajele lui Trump ca „înșelătoare”, așa cum a făcut-o în noaptea alegerilor, când Trump a lansat acuzații fără dovezi.

Trump vorbește despre posibile fraude prin votul prin poștă, fără nicio indicație. Votul prin corespondență este un sistem utilizat pe scară largă la alegerile americane, care a început să fie implementat la sfârșitul anilor 1990. Anul acesta, mai mulți americani decât oricând au votat așa din cauza pandemiei. Democrații votează în mod tradițional mai mult prin poștă, în timp ce republicanii preferă adesea să-și exprime voturile personal, mulți dintre ei în ziua oficială a votului.

Leave a reply