vineri, noiembrie 15

Fenomenul drogurilor în rândul minorilor ajuns în Parlament. Bețișoare parfumate folosite pentru a ascunde mirosul de canabis

0
421

Problema consumului de droguri în rândul elevilor a ajuns pe masa Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor. Alături de reprezentanţii mai multor instituţii, DIICOT, Poliţie, Agenţia Antidrog, deputaţii caută o formulă prin care toate aceste instituţii să coopereze pentru stoparea fenomenului consumului de droguri în rândul adolescenţilor, indiferent că acest consum are loc la şcoală sau nu.

Discuţiile vin după recentele evenimente din dosarul Meduza, dosar în care mai mulţi tineri, unii minori, au ajuns la audieri. Șapte sunt arestați preventiv sau la domiciliu. La percheziţii s-au descoperit droguri chiar și în congelator, cântare de mare precizie, mărunţitoare, pastile, scrie stiritvr.

„Prin aceste cursuri de formare ne dorim că profesorul să recunoască semnele, să recunoască drogurile, ce înseamnă droguri, pentru că de multe ori ei văd în preajma școlilor diverse substanțe să spunem și nu își dau seama. Avem o școală din București unde copiii aprind bețișoare parfumate în clasă pentru că vine doamna de la ANA, nu pentru că intră profesorul de la şcoala respectivă în școală și miroase a canabis.

Avem cazuri în România de copii care consumă și fac abuz de medicamente și aici vorbim de un procent de 23% dintre cazurile care ajung în urgență. Și aici nu vorbim doar de medicamente cu prespcripție medicală, celebrul Xanax care tot a fost în cazul Meduza, ci vorbim de consum de medicamente care se găsesc în orice casă, care combinate cu diverse alte substanțe pot da aceste efecte”, potrivit directorului Agenţiei Naţionale Antidrog, Ramona Dabija.

Numărul copiilor tot crește. Nu putem să spunem că nu am avut campanii de informare. Am avut campanii de informare, dar ceva nu funcționează în cadrul acestor campanii de informare. Nu trebuie neapărat testați. Copiii știu între ei cine este cel care se droghează. Chiar vă spun mai mult. Știu cine vinde drogurile în școli. Întrebarea este reuşim că dacă ei se deschid și ei spun aceste lucruri să și intervenim rapid?”, spune Odon Szabo, vicepreședinte Comisia pentru Învățământ, Camera Deputaților.

„Doar la nivelul Bucureștiului avem peste 100 de unități tip liceu, 17 procurori, 100 de licee. Evident că nu putem singuri să combatem acest fenomen”, informează Daniela Pâțu, procuror şef adjunct direcţie, DIICOT.

Leave a reply